Sidor

onsdag 8 september 2010

Hemlagat smör

Jag läste om enkel smörtillverkning för några dagar sedan .. blev inspirerad .. och det blev en liten smörköpp med hemmagjort smör samma kväll :)

Mitt tips för att få ett riktigt smakrikt smör, är att använda syrad grädde.
Den norska produkten Rømme är en favorit, men det fungerar också med creme fraiche.
Vill man ha smöret ännu lite syrligare så kan man ta i lite gräddfil också.

Så är det bara att vispa på låg fart tills det blir tjockt ... speeda upp lite och ha ett kläde beredd att vika över bunken, då det skvätter en del.
Jag använder mig av en elvisp med stativ .. så behöver man inte stå och hålla i vispen under hela processen.
Det tar ju sin lilla tid .. jag har inte klockat processen  ..  En någorlunda tålmodig människa, hinner kanske börja fundera över om det någon gång ska bli smör av eländet ...  vispa då ett tag till, så är du snart där.
Smör blir det, jag lovar!

När smöret börjat skilja sig från vasslen ... eller om man skall säga tvärtom ..  är det dags att hälla allt i en sil .. och låta vasslen rinna ner i en bunke.
Vänd smöret lite försiktigt runt i silen med en sked eller annat tillhygge som passar för uppgiften .. det hjälper till att samla smöret till en enhetlig klump, samt att man pressar ur endel vassle. Tryck bara inte för hårt, man vill ju ha smöret kvar i silen .. Ifall någon undrar, använder jag ett gammaldags durkslag .. duger gott det med.
Vasslen kan man baka bröd på , eller som jag gjorde den kvällen, lite hemmagjorda våfflor :)

Ta smörklumpen ur silen och tvätta ur det sista av vasslen i en bunke med kallt vatten .. Ett par vatten, så var mitt smör bra tvättat.
Slutprodukten ...  smaksatt med aningens lite havssalt ...  blev ett synnerligen gött gammaldags smör :)

5 kommentarer:

L-Å Arvidsson sa...

Detta var en god nyhet - blir till att prova...

Ellinor ... sa...

Hejsan L-Å!
Det blir riktigt gött smör, det man gör själv :)
Bregott/Bredbart i all ära, men det blir en större smakupplevelse när man gör smör på syrad grädde ..

Här ges också utrymme att mixa ens egen specialblandning, ex en stor burk creme fraiche, och kanske ett par dl gräddfil :)
Eller så kan man ta en stor burk creme fraiche och ett par tre dl färsk grädde för ett mildare smör..
Gött!

Ellinor ... sa...

OBS! var försiktig med saltet!!
Jag använder havssalt, det som är lite grövre eftersom det inte innehåller klumpförebyggande medel..

Mortlar det så det blir fint, eftersom jag inte gillar när smör/salt knastrar mellan tänderna ..
Det där med flingsalt är överskattat tycker jag ..

Maud sa...

Det där såg allt kul ut att få göra smör. I Norge kunde man köpa hemkärnat smör för många år sen när jag var där. Det var riktigt gott, men det härsknade ganska fort. Så man kan ju inte göra för mycket på en gång. Har du beräknat kostnaden på ditt hemgjorda?

Ellinor sa...

Hej Maud!:)
Nej, det har jag inte gjort, men i min laddning så hade jag en stor bägare med creme fraiche och tre dl grädde tror jag det var..

Jag borde väl veta vad det kostar, men jag köper iallafall båda på Lidl. De har milkos grädde o creme fraiche, billigare än Konsum.

Borde väl ha vägt smöret jag fick, men jag är så dålig på att dokumentera sånt :)