Sidor

torsdag 9 september 2010

Baconlindade nötskrikebröst

Nötskrika är ett riktigt trevligt inslag på matbordet, om än något exotisk för de flesta..

Just nu kommer de i stora flockar och äter ekollon i våra stora ekträd .. det vore ju synd och skam att inte hösta några av de talrika fåglarna ..

Vill man använda hela fågeln, kan jag tipsa om det här receptet.

Vi begagnade oss av brösten, de är enkla att ta till vara och några bröst utgör en riktigt god middag.

Brösten gnids in med lite mortlat vitpeppar ... innan de lindas in i en baconskiva. Baconet är salt nog, det räcker för att sätta saltsmak på köttet.
Tillbehöret fick bli kålrot i tunna stavar, som fick fräsa i smör i stekpannan ...
Sedan tillsattes torkade trattkantareller ..  och en slump med grädde .. Det hela fick koka ett slag, för att sedan komma i en ugnsfast form ..
Nötskrikebrösten fick lite färg i stekpannan och strax efter åka in i ugnen tillsammans med rotsaks och svampblandningen ..
Tillsammans med lite lingonkål, blev det en enkel och synnerligen välsmakande middag!

6 kommentarer:

L-Å Arvidsson sa...

Gjorde något liknande förra året, men jag fick dem lite torra och vilket hade till följd att de blev hårda.
Men att linda in dem i fet bacon var en fin grej, som ja ska prova.

Ellinor ... sa...

Jag tänkte också på det, de kan nog lätt bli torra.
Jag tror det är en fin idé att lägga brösten i en marinad innan. Möjligen en med mild yoghurt och kryddor .. Annars kan man lägga dem i mjölk, som med hare ..

Annars är det nog viktigt att fåglar som använder vingarna mycket är välhängda innan man tillagar dem.. Ungfåglarna var läckra :)

Birgitta Höglund's Mat sa...

Det var mig en läcker och annorlunda middag. Det ska vara här inne man hittar nåt sådant ;)
Lycka till med höstjakten.

Ellinor ... sa...

Hej Birgitta och tusen tack!
Vi hoppas och tror att det blir en fin fortsättning på höstens jakter!

Stort grattis med alla framgångar, både i bloggarna och i bokform, det förtjänar du verkligen!

Stor Värmlandskram!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Tack Ellinor, dina ord värmer i höstkylan :)
I morgon får du titta in hos mig, då har jag en riktigt god rådjursstek inne.
Tänker på dig och det härliga liv ni lever, med och av skogens alla godsaker, när jag får tag på viltkött.
Kramar från Jämtland.

Ellinor ... sa...

You´re welcome ;)

Skall bli spännande att kika in i morgon!