Sedan hittade jag sängen och sov i ungefär sex timmar. Blev väckt av att telefonen ringde, det var polisen som ville ha lite uppgifter kring ett par jaktvapen som jag sökt licens på.
Efter samtalet med den alltid trevliga Värmlandspolisen gick jag ner i köket för att kolla upp hur det stod till med rådjurslåret där i ugnen. Snacka om tajming, stektermometern ställde sig på strax under 70°C, vilket var just vad jag ville ha som resultat :)
Långstekt rådjurslår |
Sedan fick rådjurslåret ligga i saltlagen tills nästa dag ..
Det här blev en synnerligen underbar tjälknöl!!
Först ut blev en variant med en gräddig grönsakslåda och det goda köttet, accompagnerad av härligt syrlig lingonsylt!
Tjälknöl på rådjur och gräddig grönsakslåda |
Tjälknöl med ugnsbakade små potatisar och pumpa |
9 kommentarer:
Jag håller med, rådjur är fantastiskt gott. Det här såg väldigt fint ut, visst är det bra med mat som lagar sig själv när man sover :)
Kram från ett Östersund med Aprilväder..
Hejsan!
Tjälknöl har jag inte prövat på rådjur, men det ska jag nu göra. Har bara gjort det på älg och oxe, så det ska bli spännande att göra nu. Tog upp en bit nu från frysen. Det roligaste med denna mat är vad jag har hört att det var en tant som glömde bort den i ugnen och vips så blev det sedan en maträtt.
Jätte bra blogg du har och att det dessutom finns mycket av det vi har i skogens matväg. Jagar mycket själv så dina recept är välkomna.
Sussie
åh jösses så gott...
Mums så gott det såg ut. Nu har jag aldrig lagat rådjur, men annat kött så brukar jag rimma före jag steker det. Varför gör du tvärtom, är det något bra knep med det?
Hejsan Birgitta!
Nog är det bekvämt alltid med mat som sköter sig själv. Och tursamt att jag blev väckt i precis rättan tid ;)
Jag blev riktigt nöjd med både stektemperatur, konsistens och smak på det här låret, det blev supergott ♥
Kram tillbaka från ett molnigt Värmland ..
Hej Sussie!
Trivsamt med jägarbesök i bloggen, välkommen hit :)
Tjälknöl på rådjur är riktigt gött, hör gärna av dig och berätta hur det gick och vad du tyckte!
Nog är historien bakom tjälknölen ganska tjusig :) Hon het visst Ragnhild Nilsson och kom från Torpshammar hon som blev officiell uppfinnare av metoden. Hon skulle delta i en mattävling om bygdemat från Medelpad och bestämde sig för att tävla med att göra en älgstek.
Historien berättar vidare att hon glömde ta upp en älgstek ur frysen i tid och därför satte hon den att tina i spisen på låg värme.
Misstag nummer två blev att hon glömde bort steken i ugnen tills dagen efter. För att föröka rädda älgsteken så lade hon den i saltlag.
Tursamma misstag, hon vann mattävlingen :)
Tack för snälla ord om bloggen, visst har vi det gött vi som kan få leva ett jägar och samlarliv ♥
Ha det gott!
Kan bara instämma Fjällmor, mycket gott ♥
Kram!
Hej Emma och välkommen hit!
Nog är det riktigt stor skillnad på kött som rimmas före tillagning och kött som rimmas/marineras efter.
Vad som är godast varierar väl från fall till fall, men en av finesserna med tjälknöl är väl att den läggs in i ugnen på långtidsstek på låg värme.
Vid så låg värmen som 70-80°C under flera timmar, tillämpas dels en sort mörnings-process, köttet upplevs mörare och den låga temperaturen, samt att köttet inte är kryddat, gör också att köttet släpper minimalt med vätska och blir därför mycket saftigt.
Saltlagen som köttet läggs i efter stekning, ter sig mera som en marinad som endast tränger en bit in i köttet.
(Saltlagen/marinaden kan också med fördel innehålla örtkryddor, vitlök med mera).
Vanlig saltning eller rimning av kött innan tillagning är från gammalt en konserveringsmetod. Ett kött som är rimmat känns helt annorlunda i munnen då fibrerna lixom försvinner och det blir lite mera "gummikänsla" (min åsikt).
Prova gärna att laga i ordning en tjälknöl, det är det garanterat bästa sättet att märka skillnaden. Jag tror bestämt du kommer att gilla det :)
Ha det gott!
Hej!
Hadde du tatt ut benet av låret, eller stekte du det med benet i??
mvh
Karl Daniel
Skicka en kommentar