Sidor

måndag 28 mars 2011

Tjälknöl på rådjurslår ..

Här en morgon efter ett nattskift på kliniken, tog jag upp ett rådjurslår ur frysen, lade på ett galler och in i ugnen som ställts in på ca 80°C.
Sedan hittade jag sängen och sov i ungefär sex timmar. Blev väckt av att telefonen ringde, det var polisen som ville ha lite uppgifter kring ett par jaktvapen som jag sökt licens på.

Efter samtalet med den alltid trevliga Värmlandspolisen gick jag ner i köket för att kolla upp hur det stod till med rådjurslåret där i ugnen. Snacka om tajming, stektermometern ställde sig på strax under 70°C, vilket var just vad jag ville ha som resultat :)
Långstekt rådjurslår
Så var det bara att koka upp saltlag på 16dl vatten och 2dl havssalt. Det blåste friskt ute den dagen, så jag satte ut kastrullen på kylning, det gick snabbt!
Sedan fick rådjurslåret ligga i saltlagen tills nästa dag ..

Det här blev en synnerligen underbar tjälknöl!!
Först ut blev en variant med en gräddig grönsakslåda och det goda köttet, accompagnerad  av härligt syrlig lingonsylt!
Tjälknöl på rådjur och gräddig grönsakslåda
Ett sådant lår blir attans många middagar, så en annan variant blev ungsbakade små potatisar och pumpa, med tillbehör av saltgurka och en härlig röra på Smetana med hackad bladpersilja och vitlök.
Tjälknöl med ugnsbakade små potatisar och pumpa
Idag blir det också kött av detta utsökta lår, man tröttnar inte på ett väl tillagat rådjurskött, det är bland det godaste som finns ♥

9 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Jag håller med, rådjur är fantastiskt gott. Det här såg väldigt fint ut, visst är det bra med mat som lagar sig själv när man sover :)
Kram från ett Östersund med Aprilväder..

Anonym sa...

Hejsan!

Tjälknöl har jag inte prövat på rådjur, men det ska jag nu göra. Har bara gjort det på älg och oxe, så det ska bli spännande att göra nu. Tog upp en bit nu från frysen. Det roligaste med denna mat är vad jag har hört att det var en tant som glömde bort den i ugnen och vips så blev det sedan en maträtt.
Jätte bra blogg du har och att det dessutom finns mycket av det vi har i skogens matväg. Jagar mycket själv så dina recept är välkomna.
Sussie

Fjällmor sa...

åh jösses så gott...

Emma sa...

Mums så gott det såg ut. Nu har jag aldrig lagat rådjur, men annat kött så brukar jag rimma före jag steker det. Varför gör du tvärtom, är det något bra knep med det?

Ellinor sa...

Hejsan Birgitta!
Nog är det bekvämt alltid med mat som sköter sig själv. Och tursamt att jag blev väckt i precis rättan tid ;)

Jag blev riktigt nöjd med både stektemperatur, konsistens och smak på det här låret, det blev supergott ♥
Kram tillbaka från ett molnigt Värmland ..

Ellinor sa...

Hej Sussie!
Trivsamt med jägarbesök i bloggen, välkommen hit :)
Tjälknöl på rådjur är riktigt gött, hör gärna av dig och berätta hur det gick och vad du tyckte!

Nog är historien bakom tjälknölen ganska tjusig :) Hon het visst Ragnhild Nilsson och kom från Torpshammar hon som blev officiell uppfinnare av metoden. Hon skulle delta i en mattävling om bygdemat från Medelpad och bestämde sig för att tävla med att göra en älgstek.
Historien berättar vidare att hon glömde ta upp en älgstek ur frysen i tid och därför satte hon den att tina i spisen på låg värme.
Misstag nummer två blev att hon glömde bort steken i ugnen tills dagen efter. För att föröka rädda älgsteken så lade hon den i saltlag.
Tursamma misstag, hon vann mattävlingen :)

Tack för snälla ord om bloggen, visst har vi det gött vi som kan få leva ett jägar och samlarliv ♥

Ha det gott!

Ellinor sa...

Kan bara instämma Fjällmor, mycket gott ♥

Kram!

Ellinor sa...

Hej Emma och välkommen hit!

Nog är det riktigt stor skillnad på kött som rimmas före tillagning och kött som rimmas/marineras efter.

Vad som är godast varierar väl från fall till fall, men en av finesserna med tjälknöl är väl att den läggs in i ugnen på långtidsstek på låg värme.
Vid så låg värmen som 70-80°C under flera timmar, tillämpas dels en sort mörnings-process, köttet upplevs mörare och den låga temperaturen, samt att köttet inte är kryddat, gör också att köttet släpper minimalt med vätska och blir därför mycket saftigt.

Saltlagen som köttet läggs i efter stekning, ter sig mera som en marinad som endast tränger en bit in i köttet.
(Saltlagen/marinaden kan också med fördel innehålla örtkryddor, vitlök med mera).

Vanlig saltning eller rimning av kött innan tillagning är från gammalt en konserveringsmetod. Ett kött som är rimmat känns helt annorlunda i munnen då fibrerna lixom försvinner och det blir lite mera "gummikänsla" (min åsikt).

Prova gärna att laga i ordning en tjälknöl, det är det garanterat bästa sättet att märka skillnaden. Jag tror bestämt du kommer att gilla det :)

Ha det gott!

Karl Daniel sa...

Hej!

Hadde du tatt ut benet av låret, eller stekte du det med benet i??

mvh

Karl Daniel