Sidor

lördag 19 mars 2011

Om stress och träning samt Pannbiffar på älgfärs med ädelostlåda

Dokumentationerna av matbestyret i den här familjen tenderar bli torftiga. En av orsakerna är att jag flyttade upp mitt kontor på andra våningen, där ligger numera oftast kameran, medan köket ju är på första våningen.
Eftersom jag sannolikt är en bekväm människa, blir det gånger då jag inte lägger tid på att springa upp och hämta kameran ;)

Således blev det ingen bild av gårdagens måltid. Den var i och för sig knappast av det mest spännande slaget. Jag köpte en hel frusen kyckling samt ett paket frusna råa kycklingvingar. Grillat i ugnen med Trocomare och några smörklickar, blev det knapriga goda vingar och en trevlig grillkyckling. Den hela kycklingen fick givetvis stå inne längre tid i ugnen för att bli genomstekt.
Så har vi flera färdiga måltider i helgen och kan göra annat än att stå och pula med matlagning :)

Ibland funderar jag över hur mycken tid som egentligen går åt att förvärvsarbeta. Senaste indragningarna inom vårt landsting har gjort att man måste jobba en dag extra på schemat för att få ihop en heltid. Det märks att det tar på kroppen.
Jag gillar att jobba, högt tempo är för mig inte det samma som stress. Min stress kommer när jag känner att jag inte hinner med uppgifterna inom rimlig tid. Tyvärr gör systemet och minimibemanning att det ibland blir toppar av stressmoment under dagen.
Även om vår styrketräning efter jobbet inte har pågått länge, så känner jag att det gör mig gott. Att få jobba bort spänningarna i kroppen som bildats under arbetsdagen, känna att axlarna slappnar av och sänker sig någon centimeter. Känna att stressmomenten, känslan av att inte räcka till, avtar och liksom rinner ur kroppen. Det är en skön känsla ♥

I torsdags lagade jag åter en snabbmiddag. Pannbiffar av älgfärs och en ädelost-låda bestående av broccoli och brytbönor samt en ädelost som låg ensam kvar på en tallrik i kylskåpet.
Pannbiffarna blev jättegoda; ca en halvkilo älgfärs, två hopvispade ägg, en slump grädde och en halv matsked fiberhusk (/Tack för tipset om Fiberhusk i färsen Birgitta!). Havssalt och vitpeppar samt paprikapulver blev kryddning den här gången.
Jag formar oftast mina snabbpannbiffar lite slarvigt med en matsked och steker dem i mycket smör.
Jag hade kvar en sån där liten kruka med kruspersilja som köptes för några dagar sedan, lika grön och fin var den, så den hackades och fick pynta upp pannbiffarna där i stekpannan.
Ädelost-lådan blev lika genialisk enkel, en slump med broccoli från en fryspåse och dito brytbönor kokades hastigt upp i en kastrull med vatten, silades och fick komma i en form. Några smörklickar samt smulad ädelost över, snabbt in i ugnen i si sådär en liten kvart tills smör och ost smält ner riktigt väl.
Lingonsylt från Mauds höstskörd fick lyfta det hela, det blev riktigt gött ♥
Pannbiffar på älgfärs med ädelost-låda och hemmagjord lingonsylt

4 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Roligt att du gillade Fiberhusk i biffarna. De ser riktigt läckra ut med ädelostlådan.

Vad bra att ni trivs med träningen också. Min rygg pajade efter många års hårt arbete, först inom sjukvården och sen i kockjobbet. Hade jag vetat då hur viktigt det är att träna, kanske den hade hållit bättre.
Så ni gör er själva en stor tjänst som tränar innan det är för sent.
Jag har ju börjat träna mycket, på min nivå, det får mig att klara vardagen mycket bättre.
Ha det gött :)
Kram

Ellinor sa...

Hej!
Fiberhusk blev jättebra i älgfärsen, den gör också att älgfärsen inte upplevs lika torr, vilket ju är ett lyft i sig :)

Härligt att höra att du känner dig så mycket bättre av värken ♥

Jag hade själv ryggskott en gång för länge sedan efter en lång och tung arbetsdag. Det skrämde mig verkligen för det var hiskeligt ont och jag var så att säga handikappad i över en vecka!

Många sängliggande patienter som skall hjälpas upp på sängkanten tenderar bara att i oförstånd räcka ut handen och förväntar sig att jag skall orka dra upp dem ur sängen.
Nuförtiden säger jag alltid att "Nej, det klarar jag inte, men jag ger dig gärna en skjuts i ryggen". De allra flesta patienterna accepterar det när de får tänkt sig om :)

Kram!

Maud sa...

Jag sitter här i sena natten och läser ditt inlägg.Jag sitter och förbannar min sega dator. Men just nu lägger jag upp foton och filmklipp på Picasa.Men det tar tid.Vad mycket jag har i denna datorn. Jag har bränt en del också idag. Jag tror att jag kan göra en hel ominstallation i morgon om den inte krånglar för mycket.
Gött att du har lingon kvar, nästa gång det plockas, ska jag göra lingongelé som jag tycker om. Vi får hoppas det blir lika mycket till hösten Ellinor när vi ska dit och ta dom.
Godnattkramen för nu är det dags!

Ellinor sa...

Gomöran goa Maud ♥
Ja, du kanske sover än, men jag skall ut och trampa Prästhögsrondan med en yster Gry :)

Nog förstår jag att din hårddisk gör att hela datorn är seg, du borde köpa en sån där att spara undan saker på. Kanske nåt att önska i födelsedagspresent ;)

Vi har lingon kvar, vi fick ju så mycket! Vi får hålla tummar och tår för en fin lingonhöst i år och även en fin trattishöst. Jag gjorde bort mig så skamligt med trattisarna i fjol så jag har knappt några kvar.

Det får bli en gomöraKram tillbaka från mig, ha en superbra söndag! ♥