Sidor

tisdag 8 mars 2011

Älgstek ..

Häromdagen tog jag upp en bit älgkött ur frysen.
Älgkött
 Jag brukar sällan renskära mera än de tjockaste hinnorna, de tunnaste får sitta kvar. Den här stekbiten blev späckad med vitlök ..
Vitlöksspäckad älgstek
Steken bryntes i mycket smör ..
Smörbrynt älgstek
Sedan fick den klä sig i bacon och nymalen vitpeppar innan den sattes in i het ugn som ställdes in på ca 175°C ..
Älgstek klädd i bacon och nymalen vitpeppar
Vid ca 65°C togs steken ur ugnen ..
Färdigstekt älgstek m vitlök o bacon
Tillbehöret blev en god sås av skyn från steken. Den fick koka ihop med en skvätt rött vin ...
Grunden till såsen
 ..   Och sedan blandades i ett par matskedar Smetana och en skiva norsk Gudbransdalsost. Ja, och så lite salt och peppar förstås :)

Övrigt tillbehör blev några små fina potatisar som ugnsbakats med smör och flingsalt ..
Ugnsbakad småpotatis med smör och flingsalt
Och sedan en sallad på paprika, gurka, mandel, fetaost och tomat ..
Några små frostnupna lingon över det hela och vi hade en riktigt trevlig stund vid matbordet .. såå gött!

2 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Mycket gott ser det ut, älg är det bästa kött jag vet.
Kul att ni gillar träningen också, kämpa på ;)
Har varit på en riktigt fin, gammaldags matmarknad idag, Gregoriemarknaden. Fint väder, mycket folk och gott mathantverk.
Ha det bra. Kram Birgitta

Ellinor sa...

God morgon Birgitta!
Älgkött är bland det goaste, fast man tenderar glömma det ibland :)

Vad härligt det låter med matmarknad nu i eftervintertider! Här finns tyvärr inget sådant nu vad jag känner till, men så får jag dyka in hos dig och läsa vad du hittat för delikatesser den här gången :)

Träningen är super, lite lagom med träningsvärk och massor med skrattanfall av alla endorfinerna :D
Ha en underbar dag! Kram!