Sidor

söndag 16 januari 2011

Söndagens mat och måndagens matlådor ..

Söndagen startade bra, bara att gå ner i köket och få färdiglagad frukost som Tobbe hade gjort i ordning.
Det blev repris på lördagens frukost, alltså ägg och bacon :)
Det blev en rejäl portion och vi tänkte inte på mat igen förrän hela dagen gått.

Jag fixade fyllda Auberginhalvor ... älgfärs stekt i smör och kryddat med salt och peppar .. innehållet i auberginhalvorna förstås och sedan en halv paprika i småbitar ..
När väl köttfärsen var på plats i auberginhalvorna, lade jag på en klick med smör, ädelost från Thise mejeri, samt lite riven gräddost..

Sedan in i ugnen ... och voila, en rätt så trivsam maträtt, fastän aubergine inte är min favorit precis ..


Så var det dags att göra Tobbes matlådor för måndagen.

Jag hade en file med färsk kolja som jag delade i bitar, kryddade med svartpeppar och lindade in i torkad skinka. Bitarna stektes i smör och fick tillbehör av ett par bitar morot och ett par bitar rotselleri. Tobbes matlåda fick också en liten potatis i klyftor.
Jag hade även tagit upp en påse skalade räkor från Änglamark ur frysen.
Räkorna fick komma i en dressing av turkisk yoghurt, grädde, citron, vitpeppar och ädelost .. mums, det blir gott tillbehör till fisken!
Min tallrik är redan klar för morgondagen, fattas bara dressing på :)

Låda nummer två, fick bli en kalvfilé som jag hittade i frysen .. Skuren i skivor, stekt i smör, med endast salt och peppar.. En redig skvätt grädde och lite worcestershiresås ..
Det kan se riktigt ljuvligt ut med biff i gräddsås ... fast det är inget mot hur gott det luktar ♥

Biffmatlådan fick sällskap av kokt vitkål och en liten burk med lingonsylt bredvid. Jag orkade dock inte med någon mera fotografering, men jag har en känsla av att Tobbe blir glad åt sina matlådor :)

4 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Oj oj, det var inte dåliga matlådor det. Ser mycket gott ut, känner nästan doften ända hit.

Tänkt göra köttfärsfylld aubergine nån dag, vi har micro i lägenheten, förutom de två kokplattorna, så det borde gå att gratinera dem lite. Är inte så förtjust i micro annars, men ibland kan det ju vara behändigt.
Ha en bra vecka och jobba lugnt. Kram Birgitta

Ellinor sa...

Hej Birgitta!
Koljan var jättegod sådär inlindad i skinka! Jag har föresatt mig att börja laga lite mera fisk här i huset, vi äter antagligen alldeles för lite av den varan.

Annars har jag varit helt förskräckligt trött den här helgen, jag har sovit något otroligt mycket! Om det är årstiden, jobbet eller mindre kolhydater är ju svårt att veta, men det skall bli intressant att testa mitt k-glucos i kväll.

Ett tips kring att gratinera utan ugn; om du har en trevlig gryta med lock så kan du förvärma grytan på en av plattorna, lägg sedan några mynt mellan plattan och grytan och lägg i de fyllda auberginerna i grytan och på med locket. De blir ju inte direkt grillade, men osten smälter och det blir krämigt och gott :)(fast det där vet och kan du säkerligen redan)

Jag är inte heller förtjust i micron, jag värmer mycket av maten i spisen eller i en gryta istället. Däremot använder jag ofta micron att tina upp ex köttfärs eller "hundmat", snabbt och enkelt :)

Hoppas ni har det gott och trivs, jag är smått avundsjuk ;)

Men nu får jag ruska tag i mig själv och gå ut i lagårn och plocka fram lådor och förbereda kring mina frösåddar!

Vi hörs, Kram!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Tack för tipset om en het panna, det låter bättre än micron :)
Jag använder den ibland för att göra kylskåpskallt smör mjukt, på lägsta effekt. Senast idag gjorde jag ett gott kaviarsmör.
Imorgon får du titta in hos mig, då kommer den tillsammans med lax. Med stekt aubergine till, det är nämligen en favorit hos mig numer.

Jag har faktiskt också varit väldigt trött i helgen, trodde jag skulle gäspa käkarna ur led igår morse, fast jag hade sovit hela natten.. Fullmåne på gång, kanske kan vara den?
Vi äter i och för sig också mindre kolhydrater nu än under julen, så det kan bero på dem förstås.

Ha det så bra, lycka till med alla frön. Vi hörs.
Kram Birgitta

L-Å Arvidsson sa...

Auberginhalvor, snyggt upplägg som alltid. Blir så sugen me mycket kurr i magen som bara vill ha…