Sidor

söndag 9 januari 2011

Lingonpresent och Älghjärta med auberginefyllning ..

Lördagen var jag ledig hela dagen, en synnerligen trevlig lördag:)

På förmiddagen fick vi besök av vår goa vän Maud, som hade med en utomordentlig perfekt present till oss!
Nästan tio liter lingon, stora röda fina bär! Jag hade intentionen att plocka mycket lingon i fjol höst, men ack vad jag bedrog mig, det blev inte mycket plockat ..
Så den här lingonpresenten blev mycket uppskattad ♥
Under eftermiddagen kokade jag lingonsylt ..
Såå gött med hemmagjord lingonsylt!

Dagens middag var planerad att bli älghjärta med fyllning.
Fyllningen blev en aubergine i små bitar, som fick fräsa i smör, tillsammans med en hackad lök, innan de fick sällskap av trattkantareller, havssalt, vitpeppar och torrt vitt vin.
Aubergine är ju trevlig på så vis att den suger åt sig smak av annat, i det här fallet trattkantarellerna :)
Älghjärtat hade jag tinat och det fick ligga i vatten en dryg timme innan jag sköljde och skar bort klaffarna. De är ena fantastiska konstruktioner, hjärtklaffarna! De sitter fästade med tunna sega trådar, starka som busen!
Nåväl, så var det dags att fylla hjärtkamrarna med den goda fyllningen ..
Enklast att lägga hjärtat i ett kärl som gör att det står stadigt på högkant.
Då hjärtat väl var fyllt, sydde jag igen med värmetålig bomullstråd. Sedan ner i en varm gryta med smör för att bryna runt om ..
.. Och bräsera under lock på svag värme, tills hjärtat uppnått en innertemperatur i underkant av 70°c. Det fick vila lite, och sedan skar jag upp fina skivor ..
Hjärta är lite mer kompakt än annat kött, men otroligt gott!
Jag serverade med resterande fyllning, som blev till stuvning med hjälp av några matskedar creme fraiche.
Såsen blev den goda skyn från hjärtat och en skvätt rött vin som fick reducera sakta i en panna .. slutligen tillsatte jag en klick smör för att blanka såsen .
Pricken över i'et blev en gammaldags syrlig rödkålsallad, gjord på rödkål, med dressing av gammaldags ättika (Perstorp), vatten, dijonsenap, vitpeppar, havssalt och lite honung ..
En riktigt härlig middag .. och matlåda till lördagens nattarbete blev det också förstås :)

6 kommentarer:

vidvedspisen sa...

åh herreminje vilken spännande rätt!

Jag har aldrig ätit hjärta, ska erkännas... hur smakar det?

Maud sa...

Hej Ellinor! Jag åkte ju inte tomhänt hem jag heller. Fick så mycket gott kött av er. Jag blev så glad över det. Lingonen såg riktigt fina ut på bild och jag har 4 påsar kvar till modern. Så hon klarar sig till i höst.Många fick inte tag på lingon, så det var ren tur att jag fått tag på ett så bra ställe, där det växte i stora klasar.Då är det roligt att plocka.Så till hösten tar vi en tur dit Ellinor. Det är långt in i skogen och en skakig ditfärd på dålig väg, men väl värd omskakandet för att få plocka mycket lingon. Kram!

Ellinor sa...

Hej Fjällmor!
Nu ställde du mig på pottkanten lite, för jag vet inte riktigt vad jag skall jämföra älghjärta med.
Möjligen en mellanting mellan älglever och ytterlår, fast det smakar ej som lever.

Mustig smak, säkerligen hjälpt av fettet som jag låter vara kvar runt hjärtat när jag steker det.
Det smälter bra in och gör hjärtat saftigt och gott!

Många menar att hjätat tillhör inälvorna, men jag behandlar det som kött, alltså jag mörnar det innan jag fryser ner det. Då blir det minimalt med den "gummikänsla" som vissa tycker hjärtmuskeln får. Det blir istället en mör och fin upplevelse ♥

Kram!

Ellinor sa...

Tusen tack Maud ♥ Så bra att vi kan byta grejer du och jag! :D
Tobbe var helt lyrisk, och det var ju bara ett måste att koka sylt på lite bär redan på lördagen ♥

Här var det inte precis mängder med bär, man fick gå och repa lite här och där. Jag följer gärna med till hösten, roligt att komma på nya ställen :)
Jag skall också bli duktigare att rekognosera innan plockningstid här hemma.
Det finns ett ställe ungefär en halvmil från oss, men det är så himla brant där, jag var för lat för att kolla där i fjol. Nästan varenda lediga stund gick åt till att träna Gry i skogen.

Skönt att allt gick väl för dig hos läkaren idag, krya på dig nu och njut av nya snabba datorn ;)

Kramiz!

Maud sa...

Ja du lyckan blev inte långvarig med en snabb dator , den saggade ur totalt sen. Men räddas det som kunde räddas. Satt nog en hel arbetsdag med eländet. Men du kan läsa på min blogg vad dumt jag bar mig åt. Men nu fungerar den i allafall. Kram!

Ellinor sa...

Hej Maud!
Ska läsa i morgon..
Nu har det varit en lång dag, har jobbat över och är såå trött!
Tobbe och jag fick inte sova i går kväll, så vi drack varm choklad i sena natten och försökta söva oss.. men sedan blev det så varmt så man fick kasta täcket för att somna :D

Kram!