Sidor

måndag 10 januari 2011

Dubbla lammkotletter med gratäng på potatis och fänkål ..

Gårdagen, söndag, sov jag till klockan var närmare halv tre på eftermiddagen. Skönt, eftersom jag hade ännu ett nattpass framför mig.

Maten för söndag samt måndagens matlådor skulle fixas och jag hittade lite smått och gott i kyl och skafferi att laga till.
Jag hade tagit upp en lammsadel fredagkväll och den var tinad och klar att huggas i skivor. Kryddorna blev havssalt, vitpeppar och rosmarin. Lite olivolja och smör över varje kotlett och sedan in i ugnen.

Tillbehöret fick bli en potatis och fänkålgratäng. Potatisen skalades och skivades sedan på min mandolin. Skivorna sköljdes ett par tre omgångar, i en bunke med vatten. Det är mycket stärkelse som försvinner då, men den goda potatissmaken är ju kvar :)
Sedan varvades potatisskivor och fänkål, vitpeppar, salt och hackad vitlök i en smörsmord form .. Det skall inte till så mycket potatis för att ge potatissmak, så de som vill prova en kolhydratsnålare kost och samtidigt inte kan tänka sig ett liv utan ex potatisgratäng, kan ju göra på det här sättet;

Skölj potatisskivorna väl i en bunke med vatten, töm bort vattnet och fyll på nytt vatten i bunken, upprepa tre gånger. När man sköljer potatisskivorna med vatten på det här sättet, så sköljer man bort en hel del stärkelse.

Varva sedan potatisskivor med någon annan grönsak, ex någon med smak som fänkål, eller en mera smaklös som aubergine eller squash (Zucchini).
Gratängen fick en grädd/mjölkblandning över sig, och sedan in i ugnen. Efter halva tiden tog jag ut formen och fördelade lite riven ost på toppen och sedan tillbaka in i ugnen. Väl färdig, såg den såhär ut ..

Det blev en riktigt trivsam söndagsmiddag .. 
Jag sade till Tobbe idag, att mitt favoritkött just nu är lammkött .. Jag älskar smaken av det goda möra köttet :)

Rödkål och lingon fick bli tillbehör, även till den här rätten, såå gött!!

7 kommentarer:

Karin sa...

Hej! Jag har en fråga om ett uttryck du använder i det här inlägget. Vad menas med "ett par tre vatten"? Tack på förhand :)

Ellinor sa...

Hej Karin!
Ja, det blev visst en knasig formulering :)

Jag menar så här, att jag sköljer potatisskivorna i en bunke med vatten, det upprepar jag, alltså byter vatten i bunken tre gånger, tills potatisskivorna inte ger ifrån sig synlig starkelse längre. Potatisskivorna får även ligga en stund i sista sköljvattnet.

Egentligen samma sak som med ris.

Nu äter vi inte ris särskilt ofta, men jag sköljer det alltid noga innan jag kokar det.
Jag tror det är många som glömmer bort att göra det.
Om man tar okokat ris, ex en deciliter och sköljer det i en bunke med vatten, tvättar det med att gnugga det riktigt väl mellan händerna i vattnet, så ser man hur mycket rismjöl som riset ger ifrån sig, vattnet blir helt vitt. Man får skölja riset i flera omgångar med vatten.

Hoppas det blev lite klarare hur jag menar!

Vänlliga hälsningar Ellinor

Ellinor sa...

Ps
Jag skall nog formulera om i texten.
Ds

Maud sa...

Hej! Jag är tvärtemot dig när jag gör grating med potatis. Jag tycker det är gott med stärkelsen för då binder det bra och blir lite kletigare om man kan säga så. Ris tvättar jag alltid, för när man sett rishanteringen så känns det rätt att göra det. Fänkål har jag aldrig smakat, så jag ska prova att göra efter detta recept.Det såg väldigt gott ut.

Ellinor sa...

Äsch då, det blir lika krämigt med att skölja potatisskivorna väl, jag lovar!
Du tar bara en tredjedel mjölk och två tredjedelar grädde i gratängen, och så skivar du tunna skivor smör med en osthyvel på det hela.
Stek i låg värme så blir det så krämigt så ;) När det är ung en kvart kvar så tar du ut formen och strösslar över lite riven ost, det blir en synnerligen krämig och go gratäng ♥ Prova får du se!
Kram!

Karin sa...

Tack för svaret :)

Ellinor sa...

Tack själv Karin, att du påpekade där jag var otydlig :)