Sidor

onsdag 15 september 2010

Kurs i pomologi

Tisdagskvällen vigdes åt en kurs i pomologi.
Anledningen är att vi har en stor trädgård med gamla äppelsorter, som vi behöver hjälp att rädda och bevara ..
Trevligt, att vi har sådana kompetenta människor i ämnet på nära håll :)

Således var vi ett gäng på åtta personer denna kväll som ankom Torpet för en givande kurskväll .. Vi blev verkligen väl omhändertagna och vägledda i äppelsorternas mångfald.
Alla hade vi med oss några äppelsorter från egen trädgård, som vi skulle försöka artbestämma med hjälp av kurslitteratur och annan facklitteratur.

Vit Astrakan, är en av de sorter som vi har i vår trädgård, och med största sannolikhet också den gammaldags sorten Husmoder (.. även om det förvirrar mig aningens, eftersom vår gård ligger i zon 3-4 någonstans..) Frukten hade iallafall alla karakteristika som pekar på Husmoder (.. kursledaren behöll äpplena, han ville kika närmare på dem.. ).

En intressant sak som kursledaren Sven kunde berätta, är att de flesta kärnsådder från Astrakan mynnar ut i ett träd med frukter som är mycket nära den upprinnliga sorten.
I vanliga fall är det ju så att man inte alls får samma sorts frukt ur en kärnsådd .. men tydligen finns då undantaget och det är Astrakan(.. om jag nu förstod och kommer ihåg allt rätt .. )
Därför är det alltså ganska sannolikt att Kristina från Dufvemåla verkligen fick sina Astrakanäpplen från de kärnor som hon planterade i det nya hemlandet ..

På Torpet anordnas det en äppeldag kommande lördag. Då skall jag komma ihåg kameran, så att jag kan ta några bilder av alla dessa fantastiska gamla äppelsorter!

Vi skall också passa på att införskaffa lite av den goda äppelmusten från vårt lokala Musteri ..
   
 .. fortsättning följer :)

Inga kommentarer: