Sidor

torsdag 11 februari 2010

Köttfärslimpa med äpple, lök och koriander ..

För någon vecka sedan gjorde jag en riktigt god gammaldags köttfärslimpa ..

Jag hade tagit upp ett paket älgfärs och ett paket fläskfärs ur frysen dagen innan ..

Dessa två färs-sorter blandades samman och plattades ut på ett bakpapper ..

Kryddningen fick bli salt och peppar .. aningens lite kryddpeppar och  nejlika .. och koriander .. 
De stöttes i min gammaldags mortel ..

Äpple och lök fick fräsa lite i en klick smör .. innan de fick komma ut på köttfärsen tillsammans med kryddorna ...


Sedan rullades limpan ihop .. just som en sockerkaka ..

Sedan ner i en smörad brödform ...

Och där fick limpan sällskap av mycken grädde ..

Sedan bar det in i ugnen ... och ut igen ...
med ånga fylld av kryddaromer som doftade gammaldags hemtrevnad :)

Den här limpan avnjöts med en synnerligen god spenatstuvning ...
Där jag tog grädden från limpformen ..  hällde i en kastrull ..












 ... i med spenat och lite creme fraiche.. och sedan fick det hela koka ett tag ... 

Rödkålssallad med en god vinäger, fick sätta det sista syrliga avtrycket i den här synnerligt goda gammaldags middagen ...

Färgen på stuvningen är möjligen något mindre tilltalande när den är så välkokad som min ...
men den är synnerligen mycket bättre för matsmältningen än en som knappt är kokad alls  ..
och så smakar den såå gött! :)

4 kommentarer:

mimmismat sa...

Gott med en klassiker. Vi åt en liknande rulle i söndags dock med medelhavsfyllning. Kul idé att rulla ihop färsen.

Ellinor ... sa...

Medelhavsfyllning lät gott, vad använde du då?
Köttfärs är tacksamt att ha i frysen, går ju att variera i det oändliga! :)

Birgitta Höglund's Mat sa...

Det där var en limpa helt i min smak :)
Tack för tipset att hälla grädde runt limpan i formen och sen använda till stuvningen. Låter som att det blir mycket smakrikt.
Och du har rätt, visst blir det bättre av att låta spenaten koka länge.
Vi är nog många som fastnat i tänkandet att grönsaker ska vara al dente. När det är så mycket godare och nyttigare att koka dem längre.
Jag har börjat lära om och det är min mage glad över.
En sak till jag lärt mig i vinter är hur fantastiskt gott det är med korianderfrön.
Det är härligt med mat, alltid nåt nytt att lära sig.
Nu ska jag lära mig att stå ut med kylan igen, kom hem igår till ett väldigt vitt Östersund..
Ha en fin dag./ Birgitta

Ellinor ... sa...

Välkommen hem!!:)