Sidor

onsdag 16 december 2009

Ungsrostade kastanjer .. och underbara apelsiner ..

Idag blev det ingen traditionell middag hos oss..
Eftersom jag stekte många kotletter i går, fanns nog av mat att göra matlådor av för morgondagen..


Således blev det en underbar kväll i tvåsamhet med rostade kastanjer .. kryddsmör .. och ett lätt rött vin :)  En riktig njutning för kropp och själ:)

Kastanjerna hittade jag faktisk på konsum efter tips från en  arbetskollega .. hon hade köpt, och fann att de var supergoda!
Ja sköljde kastanjerna och skårade dem, sedan in i ugnen i 20-30 minuter i drygt 200°c

Smöret kryddade jag med svartpeppar och lite rivet apelsinskal .. gött :)

Nejdå .. vi åt inte alla kastanjerna .. de är otroligt mättande, man orkar inte flera än tio tolv stycken:) Jag tänker torka en del av resterande och köra dem i mandelkvarnen .. det blir säkert gott att göra någon sorts småkakor av :)


Till efterrätt delade vi på ett par underbara ekologiska blodapelsiner .... såå gött:)

På bilden finns två olika sorters apelsiner från hälsokosts ekologiska utbud ..

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad gott det ser ut med kastanjer. Smöret lät också riktigt läckert.

Har en fundering på rådjurslår, du är ju duktig på sånt.
Har gnidit in låret med salt,socker och örter, det ska få ligga två dygn.
Sen tänkte jag steka/torka det i ugnen på 175 gr i en timme och sen sänka till 75 och låta torka ca tio timmar. Hittade tips till torkningen på ett jaktforum. Har du testat att torka rådjur på det här viset? Tänkte att det skulle vara gott till julbordet, gravad smak med torkad konsistens.

Ellinor sa...

Hej Birgitta!
Spontant måste jag säga att det låter TORRT .. som att äta tio mariekex och försöka vissla efteråt.. Är det verkligen ett seriöst recept du hittat?

Om jag antar att ditt lår väger ca 2-3kg så skulle jag låta det ligga i tre dygn kanske, så det blir tillräckligt salt.. Jag använder mest saltlag .. och då låter jag det ligga i tre dygn.

Sedan in i ugn 100°c (på galler med långpanna under ..)i kanske 4-5 timmar..(jag är ju så erbarmligt dålig på att ta tiden när jag lagar mat!) sätt i en termometer (som inte får komma i kontakt med benet.. fast det där vet ju du). Runt 70°c så är det färdigt. Vill du ha lite färg, så vrid upp ugnsvärmen på slutet och låt låret få lite färg innan du tar ut det:)

Lamm och rådjur är mycket likt i köttstrukturen, man kan med fördel använda ett recept för lamm:)

Ellinor sa...

Jag vet inte hur jag gjorde, men den sista raden kom inte med(!)

Det kändes otroligt hedrande att du frågar mig:)

Julkram!

Anonym sa...

Tack Ellinor. Det är du som är expert på vilt, har jag märkt på din blogg och matglädje :)

Jag tänkte detsamma, att det låter väldigt torrt. Men jag har ju ätit samernas torkade renkött och det smakar himmelskt. Men jag kör på ditt recept, det låter lite vettigare. Kan testa den andra stektiden på en bit älgkött, som jag har mer gott om, framöver. Rådjur är väldigt exklusivt att få för mig.
En Julkram kommer här i retur.

Ellinor sa...

Hej igen!
Det torkade renköttet är nog torkat i väder och vind och inte i spis..
Från slutet på januari och framåt i april kanske början på maj också.. är det idealisk att salta in och lufttorka kött. Visst är det underbart!

Jag tänkte på det att inte ens tjälknöl (som man tar direkt från frysen och lägger i ugnen, har så lång tid som tio timmar..) Tjälknölen läggs ju i lag efter stekningen .. är gott, men blir ju mera som stekt kött än gravat..)

Jag tror så sannerligen du har frästat mig att göra ett sådant rådjurslår själv till jul:)

Anonym sa...

Vad kul att jag inspirerade dig till en sån nyskapelse till jul också ;)
Min får ligga tills i morgon, då blir det 3 dygn som du brukade köra med saltlagen. Det luktar fantastiskt gott, tror det kan bli riktigt bra.

Du har ju helt rätt om renköttet. Det är säkert upphängt över elden i kåtan och får röka och torka långsamt.
Strukturen på rådjursköttet är ju så otroligt fin och annorlunda än annat kött. Det ska bli så intressant att se vad det blir av "vår" skapelse :)