Sidor

söndag 20 december 2009

Kransekake ..


En norsk tradition som fick flytta med mig till Sverige på åttiotalet var kransekake.. Man börjar med mandel.. tvättar dem gott i flera vatten, tar hälften av mandlarna, som får ett uppkok i vatten .. sedan är det bara att "plutta" av skalen.. Sedan in i ugnen och torka upp mandlarna .. Ja, det blir ungefär som när man gör marsipan .. fast med marsipan så "pluttar" man ju skalen av alla mandlar :)


Sedan mal man mandlarna på en mandelkvarn .. två gånger .. 

Man väger den malda mandeln och tar hälften av vikten i florsocker och blandar i ...
Sedan vispar man upp några äggvitor och blandar till en ganska kompakt deg ...


Fortsättningsvis är det en klar fördel att ha kransekake-formar ...
På det sättet är det mycket enklare .. bara att spritsa degen i ringarna ... in i ugnen för att steka ..


När alla ringar är stekta och avsvalnade .. är det dags att bygga torn ...

Jodå, alla ringar höll sig hela och fina genom hela processen:)
I morgon skall jag spritsa och julpynta min kransekake ..
Sedan skall den få stå och götta till sig ... på julafton skall den få plats på kaffebordet :)



8 kommentarer:

Anonym sa...

En sån läcker kransekaka du håller på att bygga. Den kommer att bli fin på julbordet :)

Maud sa...

Ska bli roligt att se vad du pyntar den med. Jag fick en sådan i 50 årspresent av min granne som var norska. Hon hade alltid kransekake varje jul. Hon var väldig på att baka till jul.Det var inte sju sorter, utan jag räknade en gång till 13 sorter.

Ellinor sa...

Hej Birgitta!
Min kransekake brukar vara uppskattad, den är ju lite exotisk ändå:)
Det roliga med den i år, är att den innehåller hälften så mycket socker som tidigare år.. och smakar minst lika gott, om inte godare!

Ellinor sa...

Hej Maud!
Ja, jag ska nog pynta med kristyr iallafall.. det hör ju till:)
Jag skulle haft smällkarameller, men vart sjutton köper jag det .. har du tips? Jag kan inte minnas att jag sett det någonstans på länge ..

Maud sa...

Nej jag har inte sett det här. Men i Norge har dom nog.Du får göra egna och så lite norska och svenska flaggor.
God Jul och Gott nytt År till er i Västtomta

Ellinor sa...

Ja, det kanske får bli några flaggor:)

Jag hör av mig privat på mail, så kolla den!

Madou sa...

Åh vad roligt med ett recept på kransekake.
Kan man göra en kransekake på färdig marsipan eller blir det inte lika bra? Jag har nämligen ingen mandelkvarn.

Kan man köpa sånna där kransekakeformar i Sverige?
Går det lika bra att forma själv annars?

Ellinor sa...

Hej Madou!
Nog går det bra att göra kransekake på färdig mandelmassa, min syster brukar göra det när hon har bråttom före jul :)
Personligen tycker jag att det är riktigt lättvindigt att ha formarna, och jag tror också man kan beställa sådana i välsorterade "köksaffärer".
Men visst kan man rita cirklar på ett bakpapper och spritsa degen efter ritningen så att säga, det enda är att ringarna då blir lite plattare på undersidan, vilket de inte blir i formarna.

En mandelkvarn är annars en billig investering och inte alls särskilt dyr att köpa in.
Lycka till!!