Sidor

måndag 14 december 2009

Hemlagad leverpastej ..

Jul-leverpastejen lagades i helgen ..

Kalvlever från älg blev rensad från hinnor och ådror .. och fick sedan beblanda sig med späck som jag malde på en gammaldags kvarn ..

Lite kött fanns kvar på späcket .. det gör ingenting ..

Det är i stunder när man mal späck som man riktigt upptäcker varför grisen heter just gris (grease ..!) Det är en synnerligen fet upplevelse .. och man behöver inte handkräm på en vecka efteråt:)


Nåväl, smeten till en leverpastej är inte heller en fröjd för ögat .. men den luktar gott då den är färdig kryddad :)

För att riktigt veta hur den färdiga leverpastejen kan tänkas smaka .. så tycker jag att det  är viktigt att prova sig fram med kryddningen ...

Istället för att kanske  bli missnöjd när leverpastejen är stekt och klar .. så steker jag en liten provkaka för att vara helt säker att kryddningen är till belåtenhet :)


Jag gjorde en stor sats, så vi lär ha leverpastej ett tag ..  Smeten fick komma i formar som klätts med bakpapper och smör ...
Den hjärtformade är till julveckans matbord  :)


Jag steker inte alla pastejer på en gång, utan jag fryser ner dem rå ..
Sedan är det bara att ta upp en form kvällen innan man vill steka ..





Det är underbart med ljum leverpastej till frukostmat :)

Inga kommentarer: