Sidor

måndag 14 december 2009

Tomtegröt .. och Adventspudderett !

I fredags kom suget efter tomtegröt ..
Därför stod jag upp tidigt på lördagen och tänkte överraska med en mys-frukost:)

Jag har hittat ett ris som är alldeles utmärkt till mina pudderetter _ och jag tog samma ris nu när jag kokade tomtegröten ..

Receptet är enkelt _ jag sköljer först riset i kallt vatten (de första vattnen blir alldeles mjölkiga av sterkelse och rismjöl .. sen blir det klarare vatten .. då har man sköljt färdigt).


Sen tar jag ris, vatten, salt, smör och en kanelstång .. kokar upp det hela och låter det koka tills nästan allt vatten kokat in ..

Så hälls mjölken på och får koka upp .. sätt plattan på lägsta nivå och låt sjuda .. rör om någon gång ibland under tiden.


Jag blev lite full i skratt då jag skulle ta den här bilden :)
Då jag kom på att jag inte tagit kort av den färdiga gröten ... hade nämligen fyra personer varit och tagit sin gröt ur grytan .. så det ser lite "raserat" ut, det som blev kvar ..


Jag hann ta en bild av prinskorvarna som avnjöts bredvid gröten ...  innan de tog slut :)
Prinskorvarna var från Hemgården .. och innehöll inte alltför mycken onödigheter ...  

 


Nåväl ... den kvarblivna gröten fick sällskap av ägg, grädde och saffran ...
 
Det hela hälldes i en form och in i ugnen ...

Voila, kom det ut en särdeles underbar adventspudderett :)


Det var nästan så jag glömde ta en bild då vi avnjöt pudderetten med hjortron och grädde ... såå gött:)  


Och sen har jag ju sett till att bojkotta Unilever även när det gäller saffran ... :)

5 kommentarer:

birgittahoglundsmat sa...

Visst ska vi njuta utav Tomtegröt i December, även om vi nu äter lågkolhydrat.
Detsamma gjorde jag häromdagen, men jag bytte riset mot bovete med bra resultat.
Din Pudderett ser delikat ut :)

Ellinor ... sa...

Hej Birgitta!
Pudderetten smakade förträffligt, tillsammans med hjortron och grädde:)

Sedan är jag nog mera "Äkta vara" än LCHF anhängare tror jag .. Visst har vi dragit ner på kolhydraterna, men det viktigaste för oss är nog att vi äter mat som vi tillagat själva från grunden så att säga:)

Ha en fortsatt fin dag!

birgittahoglundsmat sa...

Som du nog märkt på min blogg, så är jag också mer av en Äkta vara människa. Inte i samma utsträckning som er, som har såna fantastiska råvaror utanför knuten.

Men jag försöker, med alla medel.
Det är nog det viktigaste vi kan göra för vår hälsa, i det långa loppet :)

Ellinor ... sa...

Ja, ibland känner jag mig privilegierad som kan bo och leva som jag gör.. Fast det är sårbart på det sättet .. att om man blir ofärdig på något vis, ja då orkar man inte med att underhålla gården vi bpr på .. Så vi lär försöka hålla oss friska:)
Jag har tillgång till att kolla mitt blodsocker dagligen .. och det ligger förvånansvärt lågt, med tanke på att jag äter både en brödbit och ris/potatis ibland ..

birgittahoglundsmat sa...

Intressant om ditt blodsocker.
Innan, när jag åt mycket kolhydrater, hade jag kraftiga svängningar med trötthet och illamående ofta.
Men nu, när jag ätit så här i 9 månader, så märker jag att blodsockret håller sig stabilt, även om jag äter lite mer kolhydrater. Det kanske är kroppen som är i balans, så den klarar av det bättre.

En sak som min Särbo märkte nu i höst i Alanya, var att han fick mycket lägre blodtryck. Så han har kunnat sätta ut en medicin nu.
Det är härligt att hälsan kan förändras på ett så relativt enkelt sätt.
Jag hoppas att ni håller er friska så ni klarar ert fina gårdsliv i många år :)