Sidor

lördag 19 december 2009

Gammaldags Krumkakor .. och Julbullar !

I kväll har det varit en riktigt mysig kväll :)
Jag har spelat musik på Spotify och bakat gammaldags krumkakor i gammaldags krumkaksjärn ..
Den gamla kakburken har hängt med i många år .. den hör liksom till när krumkakorna skall förvaras ..
Och den lilla roliga mackapären som jag använder att forma krumkakorna med .. den är köpt i Norge för många många år sedan .. nu har jag ärvt den.. det känns lite gammaldags heligt på något vis ... 

Likaså det gammaldags stekjärnet .. det hör liksom också till .. det skulle inte vara det samma med ett elektrisk järn ..

Krumkakor kan fyllas med grädde och bär .. eller hemmagjord glass .. såå gött :) 

Och nu har jag en hel låda med dessa godsaker ..

Några ska få vara del av efterrätten på nyårsafton .. gött det!


Min kära bak-assistent har också en del år på nacken .. fast den är då elektrisk :)

Själva "degknådaren" är av trä .. 

Den här assistenten gör riktigt makalöst fina degar .. en riktig trä-kramare :)

Så blev det ett gäng julbullar av degen .. gammaldags blanka och fina .. så gött att ha med .. och bjuda på i skogen under mellandagsjakterna :)
~






Krumkakor
125 g smör
80 g socker
1 tsk kardemumma
Röres vitt
-
3 ägg
Tillsättes ett i taget .
-
0,5 dl vatten
120 g vetemjöl
-
Man kan säkerligen få tag på både gammaldags gamla .. eller nya elektriska järn, om man inte har något
Jag kan varmt rekommendera dessa som rån till hemmagjord glass:)
~

Julbullar
50 g (1paket) gäst
ca 1 dl socker ( jag använde 0,5dl rörsocker samt 0,5dl raffinerat vitt socker)
0,5 tsk salt
7 dl mjölk
100 g smör (samt extra smör (ca 50g till smaksättningen )
vetemjöl
-
Lös upp gästen med saltet i assistentens bunke .. Smält smöret på svag värme i en kastrull,
Ta det hela strax från plattan, blanda smör, mjölk och rör ut sockret i den ljumma blandningen.

Häll i blandningen samt vetemjöl i assistentens bunke .. sätt på apparaten och låt degen knådas ungefär tio minuter. Var försiktig med mjölet .. Låt stå att jäsa en liten halvtimme.. bearbeta degen .. låt jäsa ytterligare en dryg kvart ..

Del degen i två delar.. kavla ut till en rektangel .. använd osthyvel och hyvla tunna skivor smör att lägga på ena halvan. Strö kanel över smöret .. vik degen två gånger .. skär lagom bitar och snurra till dem lite innan de får komma i bullformen att jäsa.. Pensla med vispat ägg innan stekning

7 kommentarer:

Maud sa...

Oj, vad du är flitig.Min grannfru kallar kakorna för trillor och en annan för strillor. Kärt barn har många namn. Men goda är dom. Den där du rullar dom med ser jättebra ut.
Jag var så dum så jag slängde mina degkrokar till assistenten. Tänkte att jag klarar mig med den man gör småkaksdeg med. Men nu har jag ångrat mig.Tyckte allt tog sån plats.
Kram Maud

Ellinor sa...

Ja, det är lätt hänt att man ångrar något man slängt.. kanske därför jag sparar på alldeles för mycket tjafs också :)
Bakassistenten var Tobbes mormors .. hon har nog gjort mycket deg och godsaker i den.. Hon hade ju både kafé och catering i sina dagar:)

Krumkakor är nog det norska namnet på kakorna .. Struller säger man också vet jag. De blir så spröda och välsmakande som allra helst:)Visst är den där mackapären fiffig! Den var mammas.. undrar om man tillverkar något liknande idag?

Anonym sa...

Mamma hade också en köksbjörn, inköpt på -55. Den var suverän.
Rullrån kallas dina fina kakor här i Jämtland.

Ellinor sa...

Så har man lärt sig något nytt idag med:) Rullrån!
Ja, du Birgitta .. du skulle se den mandelkvarnen jag har..(håller på att göra kransekake..) den är nog också från femtiotalet antagligen! Fast den mal mandlarna suveränt bra!

Jag gillar mina gamla saker skarpt .. de har liksom själ och karaktär:)

Anonym sa...

Håller med, det är härligt med gamla saker. Undrar om din mandelkvarn är en sån som jag har?
I gjutjärn, som man skruvar fast i bänken, med ett trälock som gå ner över kvarnen.
Mitt hem består väldigt mycket av arvegods, auktions och loppisprylar. Är plastallergisk ;)

Maud sa...

Kransekake är gott. Pyntar du den också? Du får lägga in en bild på den när den är klar.
kram

Ellinor sa...

Haha, javisst är mandelkvarnen i gjutjärn:)

Jag pyntar kransekakan! Lovar lägga in en bild:)