Sidor

fredag 27 november 2009

Valkött , och kalvkött av älg ..


För några dagar sedan var vi en snabbsväng i Norge .. och jag fann till min lycka att de hade valkött:) Jag köpte genast några paket för att kunna återuppleva barndomsminnen av gött valkött..

Det mörka delikata köttet är supergott att steka som biff ..  Idag hade jag dock bestämt mig för att följa ett annat recept där man wookade tunna skivor av valköttet.. 


Det blev en förträffligt god middag ... såå gött!  Det vita på tallriken är römme ... en norsk produkt som man kan jämföra med Crème fraîche ,, fast römme är fetare och har en annan syrakultur.


Tobbe fick älgkött ... jag misstänkte att han kanske inte gillade valkött ... En fin liten bit älgkalv fick marinera i örtkryddor och olivolja ...  


Nog smakade Tobbe på valköttet ... men jag hade gissat rätt  ...  han sade "könstigt med kött som smakar fisk .. "  Sikken tur då att han fick superb älgkalv istället :)

Det blev således en riktigt underbar middagsstund för oss båda .... såå gött !

4 kommentarer:

L-Å Arvidsson sa...

Ser verkligen gott ut, båda rätterna.
Har aldrig ätit valkött, men det låter väldans spännande. Och ser verkligen gott ut på bilderna:)

Ellinor sa...

Valkött var billig mat den gången då jag växte upp i Norge .. tror jag iallafall, vi hade det ofta och jag gillert:)
Det har en utpräglad fisksmak .. lite som utpräglad viltsmak på visst vilt. Antingen gillar man .. eller inte..
Jag blir salig av det .. såå gött:))

Maud sa...

Skrev i kommentar på FB att jag inte tyckte om valkött.Men jag gick i kockskola då och chefen där visste nog inte hur man skulle laga till det.Det var lite kalabalik för mikrougnen var ny då och han trodde att man kunde tina den på direkten.Med 125 gäster blev det kaos i köket för att få maten klar och elever som skulle fixa detta.Så nu skulle jag kanske tycka om det för jag gillar ju fisk. Römme är himla gott tycker jag.Man kan ha det både till våfflor och smörgås med sylt på.
Kram Maud

Ellinor sa...

Oj då, det lät lite lätt kaotisk ja:)
Men tina kött i micro vet jag inte .. vi har en nästan ny micro och den ska väl ha alla finesser. Jag gillar inte att använda den .. det blir bara i nödsfall det.

Valkött är nog speciellt i smaken:)

En av de få saker som jag inte kan förmå mig att svälja är några typer ost .. Ex de sorter chevre som jag provat.. jag klarar inte av smaken helt enkelt. Rougefort är en annan .. de kunde lika gärna aldrig funnit den där osten i grottan vad mig anbelangar... huuva vad jag tycker de är svåra att gilla!