Sidor

lördag 28 november 2009

Gris ...

Ett inflammerat ord i dessa tider .. men vi har nu beställt vår halva gris, vi är några som beställer direkt från källan så att säga .. och nej, det är ingen värmlandsgris.

Jag har länge haft svårt för att köpa något griskött från affären .. känslan har inte ändrats med åren ..

Ibland funderar jag vad vi skulle ätit om vi inte haft den förmån vi har idag. Vårt oxkött har vi ju i princip hälsat på varje dag under året ..
Vad gäller älg, rådjur och annat vilt, så känns det tillfredsställande att vi själva hanterat köttet hela vägen.

Hur det nu är .. så känner jag mig provocerad av djurrättsaktivisterna ändå. En av dem berättar så hjärtskärande i en intervju .. om hur han så gärna skulle velat ta med en av grisarna därifrån ..
Sen undrar man hur de då orkade vänta i två år med att anmäla det hela. Det är då perspektivet vidgas kring syftena med aktionen ...

Jag får en minnesbild framför mig som utspelades för inte många dagar sedan .. Äldsta dottern och jag var och handlade ..
Vi finner plötsligt att vi inte har värst mycket att handla. Jag säger till Cecilia ; "Det var enklare att handla förr .." Och hon svarar; "Precis samma sak tänkte jag mamma.." Så skrattar vi lite åt det hela .. och jag blir med ett så glad att jag har en dotter som är så medveten om valmöjligheterna..

Det är så många av de med stora perspektiv .. som pratar och skriver för de stora massorna ... de mal på med övertygelse, staplar och diagram .. historiska perspektiv och handlingskraft..
Men ibland blir jag lätt skrämd av massan med människor .. människor som grupperar sig och visualiserar beteendevetenskapen på ett sätt som inte alltid tilltalar .. "Vi" och "Dom" ... blir obehagligt påtagligt ..


2 kommentarer:

Maud sa...

Den låten är så himla fin!

Ellinor ... sa...

Det är något visst med den ja:)
Stor kram!