Sidor

torsdag 17 september 2009

Snart älgjakt ..

Snart ... snart .. stundar älgjakten här hos oss .. Vi tränar för fullt med hundarna, de får den bästa konditionen när de får jobba i fritt sök på våra marker ..
En löshund lever farligt, den måste vara i topptrim.

Även löshundar jobbar i nära samarbete med sin förare .. vit älghund är kända för sin goda samarbetsförmåga.
En löshund skall söka ut från sin förare i korta intervaller, leta upp älgen och lugnt och sansat skälla för att visa på att "här står den" .. Sen är det för hunföraren att smyga fram och skjuta .. inte lika lätt som det låter:)

Här är en av våra löshundar, Svensk vit älghund, Gandalf.
Tobbe har smugit sig fram och  ligger ner, ganska öppet .. och filmar ..älgen kommer farligt nära ..

Snart är det antagligen ett minne blott med traditionen av löshundsjakt på älg .. en epok är över .. inom något år kommer vargreviren att täcka hela Värmland .. och säkerligen Dalarna med ..  Vi känner vemod inför detta faktum .. flera generationers sätt att jaga ..  kommer att vara just minnen ..

Vi tror att den norska traditionen med bandhund kan komma att vinna mark nu i vargtider .. ..En bandhund .. eller ledhund som vi säger här i Sverige .. skall leda föraren fram till älg .. via doftspår på marken... och framför allt i vinden (overvær) ..
När hunden får älgdoft i näsan ..  skall den markera att det finns älg i närheten .. En bandhund skall vara alldeles tyst  .. 
Här är en film med bandhunden Simba, Norsk älghund svart.. 


Det är stor skillnad på landskapet i de två filmerna. I de täta värmländska skogarna är det svårt att gå med bandhund ..   Lika svårt är det att ha löshund i de öppna fjäll-landskapen ..
Jaktformerna har kommit till genom anpassning till den miljön man jagar i ..

Snart finns inget klövvilt att tillgå i Sverige  ... Skogsindustrin med sina industriskogar .. ger ingen mat och överlevnad åt klövviltet. Man talar om stora summor i betesskador på skogen .. Ja, vi är väl alla skyldiga att bekosta viltvård .. så även skogsbolagen ..?

4 kommentarer:

Maud sa...

Den älgen var nära.Synd att det inte var älgjakten.Spännande att se. Verkar inte som älgen är värst rädd för hunden.
Kram

Ellinor ... sa...

Ja, älgen blev för stor för kameralinsen där ett tag, det är mäktiga upplevelser man får i skogen.

det är många som inte har någon egentlig uppfattning om hur älgjakt med löshund går till.. Älgen är sällan "rädd" för hunden, utan den blir mest irriterad på den där "lilla fyrbenta" som står och skäller:)

L-Å Arvidsson sa...

Ja, ledhunden vinner terräng åter på älgjakter i områden med varg.
Själv känns det inte bra om hunden drar och inte kommer inom rimlig tid.
Vargen kan finnas i högsta grad nära då man vandrar fram i naturen...
Fina filmer:)

Ellinor ... sa...

Jo, man börjar bli rädd att släppa hundarna nu. Än har de inte kommit till oss .. men vi hade observationer i vintras .. några strövare antagligen. En observation gjordes samma dag som jag gick jaktprov med Gandalf .. gissa om det gick kalla kårar efter ryggen då vi fick höra det på kvällen ..

Tores filmer med svarthund är otroliga naturupplevelser .. han har flera filmer på youtube .. värda att kika på:)