Sidor

onsdag 23 september 2009

Kolhydrater och betingning ..

Det har hänt ett förunderligt "avstamp" i min hjärna ..

De flesta i min generation och sociala sfär har nog också med sig "förmaningarna" hemifrån .. om att inte bara äta sögel ..
Man skulle äta potatis till, punkt slut.

Det är ju rent av märkligt att jag inte reflekterat över det förut .. den där lilla tanken som farit genom hjärnan .. innan jag kommit på att "nej, jag behöver faktisk inte servera några kolhydrater såsom ris eller potatis" ..

Åratal av ren betingning sätter sina spår .. eller hur?!

Pasta var det enklaste att göra sig av med i vårt hushåll .. Just för att ingen av oss tycker om det .. eller tål det. Det var inte heller något som förekom i mitt barndomshem .. ja, förutom makaronerna då. Ris var inte heller något som vi åt _ annat än i risgrynsgröten .. Och den tror jag faktisk vi endast hade vid jultider, om jag minns rätt..   Ja, och så åt vi en hel del "Trondheimssuppe".

Någon sällsynt gång så lagar jag till mjölkstuvade makaroner .. och de får koka riktigt länge .. då går det bra för magen :)

Att dra ner så drastisk på potatisen _ som jag faktisk har gjort _  har nog varit det mest påtagliga för mig ..
Och Gubben min ..  han har också dragit ner på sina älskade knölar .. :)

Jag undrar jag .. hur många kilo potatis jag ätit under mina 40(+)år här på jorden .. bara för att kunna få ta en till köttkaka ..

6 kommentarer:

Maud sa...

HejEllinor! Min svärfar som var potatisodlare och inte ätit varken makaroner eller spagetti sa när jag hade honom i maten de sista åren av hans liv, att de stuvade makaronerna lade sig som bomull i magen. När han fick spagetti och köttfärssås för första gången, tittade han så misstänksamt på maten. Till slut orkade han inte hålla sig utan sa...vad är det här för jäkla mask.Då fick jag mig ett gott skratt. Potatisförsäljningen har gått ner ganska mycket här i Sverige. Ungdomar äter hellre pasta och ris och nu tillkommer ju det här nya med att dra ner på kolhydrater också.Men nog tycker jag att det är svårt att dra ner på potis,jag älskar potatis.

Ellinor ... sa...

Hemma hos oss var det nästan en lag att det skulle vara potatis varje dag.. Pappa tyckte det inte var "riktig middag" utan potatis.
Det har jag nog omedvetet tagit med mig genom livet, att det skall vara något kolhydatrikt tillbehör jämt till middagen ..
Och här i Sverige så äter man ju middag två gånger också .. det blir mycket kolhydrater det ..

Jag njuter ibland av en bakpotatis, ett hemlagat mos med smör och grädde, eller goda hemlagade klyftpotatis.. Jag tycker också om potatis:) Inte kommer jag att helt sluta med dem inte:)
Men jag köper aldrig något halvfabrikat såsom pulvermos och färdiga strips huuga vad osmakligt det är!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Bra skrivet, Ellinor. Jag kan också njuta av nån god potatis ibland, men då är det ju mer som lyx, inte ett vardagstillbehör längre.
Halvfabrikatspotatis är ju riktigt dåligt, det är ju så enkelt att göra själv.

Ellinor ... sa...

Absolut enkelt att göra själv:)
Jag brukar oftast ha en ekologisk potatis som jag tycker mig komma ihåg heter Ovatio. Riktigt trevlig potatissort det:)

L-Å Arvidsson sa...

Potatis är utmärkt att dekorera med på en överförtjusande tallriksgrönskande gormetvälsmakande av kötträtternasexcellenta där på tallrik med allehanda grönt till det mörkare eller ljusare förtjusande gomvibrerande goda köttet med den superba sältan tillsammans med allehanda kryddor i en vältillagad och ypperligt presenterad kötträtternaskvalificeringrätt...
Går att snaska i sig denna ypperliga dekoration:)

Ellinor ... sa...

Jag vet L-Å .. det går aldrig att helt sluta med dekorationerna:)
..Och man blir alltid glad av din förtjusande prosa:))