Sidor

tisdag 16 juni 2009

Rabarbersoppa och skorpor

I en av mina gamla kokböcker från 1945; "Gott bröd och nya kakor", finns ett kapitel om skorpor .. ;
//Det är med skorpor som med potatis, man tröttnar aldrig på dem. De göra intet väsen av sig, men ändå saknar man dem, om de inte finns där. Och man behöver inte alls vara sjuk och satt på diet för att uppskatta skorpor. En god skorpa övergår många bakelser. Dessutom är skorpan något specifikt svenskt. Tyskarnas "Zwieback" och andra utlandets försök i den vägen ha inte alls samma charm som våra skorpor. Detta sagt utan någon som helst högfärd utan bara som ett enkelt konstaterande av fakta ...//

I kvällningen konstaterade jag att mitt rabarberland verkligen behöver skördas igen!
Ja ja. Jag plockade med mig ett tjog med stjälkar och gick in och kokade soppa .. Ett tips när det gäller rabarbersoppa, är att inte använda mera än kanske hälften av sockermängden i receptet .. ta istället med ett litet rör med kanelbark när du kokar soppan .. kanel är söt och sätter en jättegod smak .. Känns det ändå för surt när soppan är färdig, så sätt till lite mera socker med att strö lite socker uppe på den varma soppan .. låt sedan svalna ... Behåller man skalen på rabarberstjälkarna blir det en underbar färg på soppan:)
Så var det dags för skorporna, de goa med kardemumma i! Jag blandar smör och kryddor först .. i det här fallet kardemumma och salt Sedan värmer jag vätskan fingervarm och rör ut gästen. Sedan är det bara att växelblanda mjöl och vätska i smörblandningen .. voila, degen är klar! Baka ut bullar ... In i ugnen .. och ut igen .. Bullarna får svalna något, sedan är det dags att dela dem i två .. det görs med en gaffel .. stick in gaffeln gentagna gånger runt hela bullens sida ... dra försiktigt isär topp och botten på bullen .. När det är gjort så åker alla skorpor in i ugnen igen för att få lite färg, innan ugnen sätts till ca 30-40grader. Skorporna kan gärna torka på så vis under natten .. med ugnsdörren lite på glänt .. Jag var ju tvungen att smaka lite .. skorporna var lite sega än, men gött gött:)

Inga kommentarer: