Sidor

torsdag 5 mars 2009

Apelsinmarmelad ..

Tobbe gillade inte apelsinmarmeladen från St. Dalfour .. Han tyckte det smakade tvål .. och visst, det är inte alla som gillar ingefära (det var nog den som gav "tvålkänslan" .. :)

Jag hade några ekologiska apelsiner hemma, och det räcker faktisk med ett par apelsiner för att göra et litet glas med apelsinmarmelad.. Har man i lite mera apelsinskal, blir det en mera "vuxen" smak på marmeladen. Jag gillar den lite beska tonen som blir av skalen .. Det sägs att om man har i för mycket av det vita på insidan skalet, så blir det en bismak på marmeladen .. Jag brukar ta bort det mesta .. Sen får allt koka i en liten kastrull tillsammans med råsocker och lite kanelbark, det sätter en jättefin smak .. I regel behövs inget pektin, det räcker med fruktens eget .. det måste inte vara gelekänsla på apelsinmarmelad, det räcker om den är lite tjock i konsistensen bara .. och det blir den i regel av sig självt när den kokar. Nästan färdigt .. den har stått och småkokat i en dryg halvtimme .. nu skall den bara fyllas på ett glas och få "stå till sig" ett par dagar .. så enkelt och så gött till helgens frukost :)
Tobbe gillade inte den här heller ... För mycket skal ... Jösses så mycket marmelad jag blir vid, jag står mig nog framåt sommaren verkar det som :))
Man kan kanske ha lite som efterrätt på en bit Brie .. och gott starkt kaffe och en "lille" konjak till ... mmmm!!

4 kommentarer:

Maria sa...

Hej... Jag undrade nog hur det skulle gå med apelsin/ingefära marmeladen, köpte den själv för ett tag sen och den var inte god. Köp samma märke, men ta aprikos istället - den var jättegod.
Om nu maken är så kräsen i marmeladväg - då kanske du inte vill ha mitt supergoda recept på squash-marmelad???
//Maria
ps Kul med din matblogg, jag är oxå lite noga i matvägen och det är kul att få lite tips.

Ellinor sa...

Jag gillar verkligen aprikos, men kära "gubben" är kanske "kräsen", han vill nog inte ha aprikosmarmelad .. men han överraskar ibland (efter så många år!) och gillar det jag tror han inte gillar .. Det lät spännande med Squash marmelad, jag tar gärna emot receptet! (läs: vil ha, vill ha, vill ha!!!)
Skriv hemskt gärna in det, jag funderar på att göra en receptsida här om jag hinner:))

Maud sa...

Hej Ellinor!
Ja gör en receptsida, det finge nog mig att laga lite annat än det jag håller på med.Det är inte så himla lätt att bryta mönstret.Glad i potatis och av gammal vana smörgåsar o te morgon o kväll. Jag tycker det är svårt när man inte har recept till lågkolhydratkost. Så det var en fin idé. Kameran du köpte ger fina bilder. Kram Maud

Ellinor sa...

Nämen du gumman, nu blev jag gla:))
Tänk om din värk kunde bli bättre nu när du slängt ut margarinerna och börjar äta mindre kolhydrater!!
Värt att prova vettu:))
Åtminstone blir du "lättskiten" av sån här mat:))
Vi har inte slutat med allt bröd .. tar oss en liten skiva typ ett par gånger i veckan (på helgen) men då är det massor av smör och gött pålägg på, ska nog göra ett smörgåsinlägg vad det lider så du får se va jag menar:)
Kram på dig!!