Sidor

torsdag 26 februari 2009

Snabbmat

Det var tvunget bli något lättvindigt i dag, och det fick bli en mustig soppa:)

Väl hemkommen i morse från nattskift, tog jag fram ett paket älgfärs. Vi paketerar alltid vår älgfärs i halvkilospaket, lagomt för vårt hushåll.

Nåväl, den var tinad när jag vaknade, det var bara att sätta igång sopplagningen.

Vi har inte handlat på ett tag, så det fick bli vad skåpet bjöd av grönsaker. Morot, lök och vitkål plockades fram, samt två små potatisar.En burk med hela skalade tomater från Markatta fick också komma fram på bänken.

Värmde upp min järngryta och slängde i en redig klick smör. Köttfärsen fick bryna ett litet tag ensam på mellanvärme innan skivad lök, morot i slantar och snittad vitkål fick följa i grytan, tillsammans med lite Herbamare och basilika. Burken med hela tomater hälldes så över, jag använde sleven att dela dem lite hastigt och rörde runt det hela i grytan.

Nu råkade jag ha en strålande bas till buljong eftersom jag kokade mina saltrullar i går. Spadet togs fram och jag hällde såsmåningom detta över härligheten i grytan, åtföljd av dryga två deciliter grädde (äkta grädde förstås och ingen magervariant!) Sen snabbt fram med rivjärnet och rev de två små potatisarna på den "finare" rivsidan av järnet (gör soppan mustig och lite tjockare, samt ger givetvis smak åt en potatisälskare ..). I med detta, samt paprikapulver och vitpeppar (ekologisk förstås). Lite japansk soja samt en matsked äppelcidervinäger.
En liten näve torkade trattisar fick också följa i grytan sen de smulades upp en aning mellan mina händer .. Sen fick härligheten stå och småkoka sisådär en kvart kanske ..

Jaha, jag tror det var det hela nu när jag tänker igenom "receptet" .. Resultatet blev en strålande sopplapskojs, god och matig:) Serverades med smulad fetaost och en klick med turkisk yoghurt .. såå gött ! :)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den soppan såg god ut.Jag älskar soppor.För det mesta blir det grönsaker, potis,makaroner och så häller jag köttfärssås i och lite cremé fraiche ovanpå.Då njuter jag.Har du provat grön ärtsoppa, gjord på frysta ärter.Koka med hönsbuljong, krydda, kör den i mixern och ha gärna i svamp och toppa med pepparroti vispgrädden.Den är görgo.
Kram Maud

Ellinor sa...

Det är gött ibland med soppa, men vi har blivit kinkiga med vad vi äter..
Inga buljongterningar(fulla i smakförstärkare mm) och inga makaroner ..(fast Tobbe saknar dem ibland..)
Du har väl slängt ut margarinerna!(?)
Kram!

Anonym sa...

Ja jag har köpt Bregott. Men smöret har jag inte börjat med än. Ska göra slut på det jag har av margarin.Är för snål för att kasta bort det eller snarare att man får vara lite ekonomisk. Känns lite svårt att ändra matvanor när man är så glad i potatis. Men jag använder inte nästan någon producerad snabbmat. Tycker inte om det. Det där med kokosfett är jag lite skeptisk mot, det tror jag lägger sig som ister i blodådrorna.
Kramiz