Sidor

fredag 27 februari 2009

Helghandel ..

Vi åker numera oftast båda två för att inhandla diverse mathistorier till hushållet när det sinat ..
Det är så mycket roligare ... och kanske är nog kära gubben rädd att jag skall fastna i någon hylla läsandes någon innehållsförteckning .. och bli inlåst i affären över natten :)

Vi behövde kryddor i dag, hälsokost blev därför ett självklart mål, just för att där finns de ekologiska kryddorna .. så mycket mera och äkta smak!
De hade även en av våra ostfavoriter, den ekologiska Järnaosten! Det blev en STOR bit inhandlat .. Gött! Det blir nästan alltid tid till en prat på hälsokosten .. det blir givetvis diskussioner om livsmedel av olika slag.

Vi kom in på temat smör .. och då fick vi tips om ett gudagott sådant.. som smöret smakade då man var liten. Dansk ekologisk smör från Thise mejeri ... värkligen guddomligt gött! Det är bara att konstatera att det finns smör ..och så finns det Smør! Utöver det, blev det några ekologiska appelsiner och kokosfett förstås:)
Väl hemma efter allt handlande, var vi för hungriga för att orka vänta tills middagen var klar .. Vi bestämde oss för att smaka på smöret..
Det blev Finn Crisp med smör och en god italiensk salami till .. och ett glas rött ..Gött!
Sen var det dags att förbereda lite helgmat. Eftersom den här helgen är jobbhelg för min del, känns det skönt att göra i ordning middagar och sätta ut i skafferiet, bara för de andra att äta när de behagar .. och färdiga matlådor till mig själv, så lättvindigt! Kyckling har vi inte så ofta. Det beror mest på att där inte finns någon god kyckling att handla .. Tyska och danska kycklingdelar, där de flesta frusna varianterna är fulla i krydder och marinader (med konstgjorda smakförstärkare) .. och där med största sannolikhet de utländska kycklingarna föds upp på genmanipulerat foder .. nej det vill vi inte ha.
I dag hjälpte charkpersonalen mig att hitta en någorlunda bra svensk kyckling. Jag har tydligen letat på fel plats.. de finns inte i frysdisken längre utan säljs mest färska. Hmm .. jag blev besviken, ingen hals, hjärta och lever inombords i den här kycklingen .. det brukar ju vara min bas för såsen. Nåväl, jag fixade såsen endå, Herbamare tillsammans med timjan, paprikapulver och rödlök, aningens kryddpepparkorn och några saltflingor fick koka med kycklingen ("Färdig grillat köpkyckling", där grillkryddan är full i konstgjorda smakförstärkare .. ett sorgligt substitut som vi aldrig kommer köpa ..)
Hemgjord kyckling ska det vara .. såå gött :)
Så blev det dags att fixa kvällens middag.. Det fick bli kokad saltrulle i skivor, broccoli och blomkålmos .. och så en härlig hemgjord Hollandaise-sås .. Gött!
Vi avslutade med kvällens njutningsgåva till kropp och själ .. Yoghurt blandad med cottage cheese (ex keso), smaksatt med lite vaniljpulver (äkta från hälsokost förstås), några flagade mandlar och en skiva ekologisk apelsin..
såå gött!

4 kommentarer:

nonhosonno sa...

Gud va gott ni äter :)

Det smöret skall jag kolla efter, tack för tipset.

Ellinor sa...

Hoppas du hittar smøret, det är underbart!

Maud sa...

Hej!
Jag köper helst färsk kyckling. lite dyrare, men vilken skillnad på smak.
Ska pröva det där med kryddor från hälsokost.
Kram Maud

Ellinor sa...

Det tycker jag du skall göra:) De är lite lite dyrare, men smakar så mycket mera .. man behöver helt enkelt inte krydda lika mycket som tidigare:)

Hördu, har du slängt ut margarinerna än??

Kram!