Sidor

måndag 16 februari 2009

Norsk "Får i kål" på rådjur, potatisgratäng och älgstek med sötma ..

Jag hade en längtan efter Får i kål då jag höll på med kål här om dagen. Så bestämde jag då att rådjursbogen skulle få bli just Fårikål:) Det är den enklaste, men ljuvligaste maträtten i mitt barndomsminnes favoriter:) Kål och kött varvat med hela svartpepparkorn och salt .. koka på svag värme riktigt länge .. åå så gött !

Känner du en norrman med traditioner, be om att få bli serverad denna rätt någon gång .. Med en god aquavit .. då är dagen fulländad:) Och JA, den blev lika god på rådjursbog!
Tobbe fyller år i morgon den sjuttonde .. Då jag frågade vad han önskade sig här om dagen, så sade han med längtan i rösten ... POTATIS! Så är det för en som växt upp med potatisen och anammat dens underbara kvalité när den är ekologisk odlad .. Man kallade inget för ekologisk förr .. man bara odlade utan bekämpningsmedel.
Nåväl, jag kan lova att Tobbe skall få sin önskemiddag i morgon ..
Potatisgratäng och älgstek:) Men visst blev potatisgratängen lite annorlunda denna gång. Tobbe handlade förra veckan, och kom hem med en sötpotatis .. en lång, för oss exotisk sak .. Nu fick jag användning för den. Sötpotatis varvad med vanlig potatis samt purjolök .. äkta smör och grädde .. aningens aningens lite saltflingor .. och så inn i ugnen ...

Så var det älgsteken då .. Den fick en lite annan touch än vanligt, men åh så gott ! Älgkött har som känt ingen sötma alls .. lite magert kött som är lätt att förstöra om man inte tänker sig för ..
En perfekt liten älgstek på ca 1,5 kg fick bryna sig i min järngryta .. Ekologiska kryddor såklart, det innebär mera smak och underbar styrka:) Det fick bli svartpeppar och ett dryss av paprikapulver .. Vem saknar sockerkulör och soja när man kan få en underbar färg av paprikapulver ?
Rosmarin fick också följa ner i grytan, lite flingsalt .. men mycket mycket lite ... smöret har saltsmak som räcker länge ..
Som sagt är älgkött totalt befriat för sötma .. då passar det ypperligt med ett litet päron i små bitar ... samt en kanelstång ... en liten skvätt rött vin .. låt koka lite ... och så grädde och purjolök ... och några hela vitlöksklyftor .. På med locket och låt stå resten av kvällen och sjuda på svag värme .. Morgondagens festmiddag är redan färdig .. ! Gratulerar med morgondagen Tobbe :)

2 kommentarer:

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Jeg blir helt stum jeg, er så imponert. Og så tenker jeg; "Ellinor er trygg på å beholde Torbjörn nå" ;oD

Ellinor sa...

Ja, det hoppas jag Mona:))