Sidor

tisdag 22 november 2011

Het tomatsoppa med chili ..

Nu är verkligen den mörkaste delen av hösten här. Lite ruggigt och grått – det optimala soppvädret!

Efter arbetsdagens slut åkte jag en sväng inom vår Hälsokostaffär. Dels för att köpa några kravodlade apelsiner och klementiner och dels för att fylla upp kryddförrådet.
Köpte bland annat ett ekologisk chilipulver bland allt annat smått och gott. Plockade också med mig några konservburkar med hela tomater utan skal .. och väl hemma satte jag igång med att göra en tomatsoppa.

Olivolja och en klick smör fick smälta i en kastrull och en lök hackades och fick komma i grytan .. Sedan fick ca 300 gram älgfärs bryna lite försiktigt tillsammans med löken tillsammans med lite salt och svartpeppar.
Sen var det dags för två burkar tomater samt ungefär dubbla mängden vatten (fyllde vatten i burkarna gånger två ..), en matsked tomatpuré, en finhackad vitlöksklyfta och en rejäl doft av det ekologiska chilipulvret ..

Två tärningar kycklingbuljong från Gustaf Bong fick också komma i och sätta smak ..  Det hela fick stå och sjuda sakta på spisen ett tag innan jag tog handmixaren och mixade soppan. Som avslutning bröt jag i ett par tre nävar med haricots verts, lät soppan koka upp och sjuda någon minut ..


Wooohoo säger jag bara, chilipulvret hade verkligen sting!! Det blev en förträffligt härlig mustig soppa som blev såpass het att kära Tobbe kallade den för draksoppa (!) En stor klick Smetana kylde ner stinget aningens och lite riven parmesan satte liksom pricken över i'et – såå Gött!
Het tomatsoppa med chili

2 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Här kommer en riktigt Stor Julkram farandes ner genom skogarna :)

Ellinor sa...

Tusen tack Birgitta och det samma till dig och dina! ♥
God Jul!