Sidor

söndag 6 november 2011

Älgfilé

I dag har vi haft en riktigt trivsam dag med älgjakt här på hemmamarken. Av tre hundar så var det bara en som fick upp älg och den for till grannmarken så det blev inget utbyte på den fronten.

Trivsamt var det ändå att gå i skogen med unghunden, det är härligt att se hur hon har utvecklats från första släppen i augusti till nu. Det bådar gott för framtida jakter :)

Vi har ännu inte fått någon kyla här hos oss så både hundar och hundförare flåsade mera än normalt - långkalsongerna åkte av mellan två drev, förstår inte hur jag kunde hitta på att sätta på mig dem ..

Väl hemma blev det till att ordna till söndagsmiddagen. Det fick bli en bit filé av vuxen älg och en filébit av kalv.
Det var rätt så länge sedan vi ätit potatis - och ännu längre sedan vi varit i närheten av french fries. Jag kunde inte motstå att göra några gammaldags hemmagjorda .. Vi gillar potatis och vill inte undvara den goda smaken - så de få gånger vi äter potatis så gör vi något extra av den och njuter skamlöst! :)

Kokosolja (neutral, utan smak av kokos) värmdes i en tjockbottnad kastrull och potatis sköljdes och skars i stavar med skalet på - det är ju så tunt skal på potatisen än så det stör inte ett dugg om det är kvar ..
Sen friterades potatisstavarna först en gång i den heta kokosoljan tre fyra minuter - sen upp på ett fat och svalna runt tio minuter - sedan ner i oljan ännu en gång för att få färg och knaprighet. Några vred med saltkvarnen och man har de ljuvligaste french fries ..

Biffen stektes i het panna med smör - kryddades endast med lite havssalt och peppar .. riktigt kvalitetskött behöver inte mera än så ..
Övrigt tillbehör var redan färdigt - hemmagjort vitlökssmör och en enkel sallad på krispig paprika med en klick Smetana ..
Det blev liksom tyst vid matbordet där vi satt och njöt av de goda smakerna  ..  Sen tog vi siesta, både hundar och folk - en riktigt härlig söndag ♥

Inga kommentarer: