Sidor

fredag 25 mars 2011

Stekfläsk med rotmos och ett tips på alternativ Janssons frestelse

Här om dagen var jag riktigt sugen på stekfläsk.
Det blev två paket rimmat sidfläsk från Värmlandschark som fick följa med hem från affären, lättvindigt när man inte har tid och lust att salta in sidfläsk själv.
Ständigt förundras jag av att man tycker sig behöva att tillsätta socker i det mesta, så även den här produkten. Nåja, inte får man bli helt hysterisk över varenda liten sockergnutta – jag köpte fläsket.

När det gäller fläsk så skall det enligt mitt tycke steka länge. Få den där lite knaperstekta känslan, såå gött!
Ett paket fläsk blev frigjord från svålen och skuret i lagom tjocka skivor innan jag stekte det i min gjutjärnspanna.
Sedan fick det komma i en form och in i ugnen för att eftersteka en god halvimme.

Medan fläsket stod i ugnen och göttade till sig, gjorde jag rotmoset som följer;
En halv kålrot av den något större storleken, en halv blomkål även den av större storlek, en gul lök samt två små potatisar delades i bitar.
Det hela fick komma i en kastrull med mycket vatten där det fick koka sig mjukt.
Vattnet hälldes av och sedan lade jag i hela 75g smör i kastrullen med de ångande grönsaksbitarna. Jag använde en potatisstamp att finfördela det hela. I med en skvätt grädde och vispa runt till lagom konstistens. Lite havssalt och peppar, voila moset är färdigt :)
Stekt fläsk o rotmos
Jag fixade en liten grönsallad på kruksallad, en skivad rå morot och ett par stjälkar selleri. Dressingen blev min favorit av syrade mjölkprodukter just nu, Smetana från Valio.
En riktigt trevlig måltid blev det, såå gött!

ALTERNATIV JANSSONS FRESTELSE
Precis samma ingredienser som till rotmoset är ypperligt att använda till en alternativ Jansson. Hacka lök och blomkål fint, riv kålrot och potatis på den grövsta sidan på rivjärnet. Koka i mycket vatten i dryga tio minuter utan lock.
Häll av vattnet, använd gärna ett durkslag. Fördela i en eldfast smörsmord form lagvis med en burk ansjovis i bitar.
Blanda 2.5dl grädde med spadet från ansjovisen och häll över. Toppa med en god krämig ost samt valfri mängd smör som enkelt skivas med en osthyvel och fördelas över det hela.
In i ugnen som värmts till 225°C och skruva genast ner till ca 175°C.
Kolla efter ett tag, låt säga en kvart och se om det behövs mera grädde i formen. Verkar det torrt så värm grädde i en liten kastrull och häll i lite mera i formen. Salta absolut inte, då ansjovisspadet är salt så det räcker och blir över! Det hela är klart när ovansidan har blivit gyldenbrun. Gött gött!

4 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Så gott, låter mycket bättre än den varianten jag körde med zucchini och blomkål i micron i Turkiet :)

Ellinor sa...

Hehe, det mesta är gott om man är hungrig Birgitta ;)
Min mamma sade alltid att hunger är den bästa kryddan ♥

Jag är riktigt förtjust i kålrot, det är en rot som jag växt upp med och jag gillar den både rå och kokt och ugnsbakad. En härlig rot tycker jag ♥

Jag skulle gärna varit där med dig i Turkiet och smakat på din variant, jag inbillar mig att vi skulle haft riktigt trivsamt :)

Kram!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Det tror jag med, Ellinor. Kram och trevlig lördag.
Vad fina cyklar ni köpt :)

Ellinor sa...

Tack å tack, de var mycket efterlängtade, vi är som ungar på julafton ♥

Kram!