Sidor

fredag 21 januari 2011

Torsdagsmat ... Och lite till ..

Tordagen blev det endast en måltid. Jag var faktisk inte hungrig. Sedan fördjupade jag mig i en gammal bok om studier på skogsarbetares mathållning. Gissa vad det gick åt mat, för att orka jobba så mycket som de gjorde!
Ja, för de som hade tillräckligt att äta förstås.

Tänker på Tobbes farfar som jobbade i skogen. Varje morgon klockan fyra åkte de i väg. På vintern var det skidor som gällde. Tre mil på skidor, sen jobba från sex till sex .. sen hem tre mil på skidor.
Mina barns gammelmorfar sade sade en gång " de sägger goe gamle dar men ja vet inte om de var så goe"
Han jobbade också i skogen, det var hårt slit.
De jobbade ju sex dagar i veckan den gången, sen skulle de använda söndagen till att jobba åt sig själva. Hugga ved och allt annat för värme och mathållning under vintern. Nej, de var nog inte bara goa, de gamla slitsamma dagarna ...
~

Då Tobbe kom hem blev det snabbmat de luxe ;)
Ägg och bacon med massa parmesan, det var riktigt riktigt gött!

Sedan blev det en utsvävning i sena kvällen, med Värmlandsgubbar från frysen med mycket grädde ♥
Det blev inte mycket kvar av den litern jag tog upp ur frysen ..
~
Onsdagskvällen blev det faktisk en kvällsvickning som också var en lite ny kombination för mig.
Löksill med ägg, fetaost, oliver och lite röd paprika. Samt mycket gräddfil/grädde förstås :)
Har aldrig förut ätit fetaost och oliver till löksill, men smakerna gifte sig riktigt fin med varandra.
Nog var det lite socker i sill-lagen enligt innehållsförteckningen, men eftersom jag inte tror att allt socker hamnar just i sillen ... och jag dricker inte lagen ..  så gör det mig inte särskilt hysterisk ;)
~
Kvällens gåva från våra norrlandsgäster gjorde mig mållös en lång stund!
Tänk de hade med sig renkött hela den långa vägen till oss!! 
Vad roligt det skall bli att göra i ordning av det för oss, exotiska köttet!
Det var inte bara stekar, utan även kokkött. De berättade att de äter kokkött vid minst en måltid varje dag.
Ojojoj så glad jag blev för den jättefina gåvan! ♥
Kolla in den fettkanten!! Det måste bli en underbar buljong på det här köttet!!
Nog har vi sparat undan något som jag skall skicka med dem upp till Gällivare ..
Ett rådjurslår, något som är exotisk för de där uppe .. hoppas de tycker om den gåvan lika mycket som vi tycker om deras gåva.
Man känner sig så otroligt rik, när man som vi, har förmånen att leva mitt i den största gåvan av alla .. 
Att få ha vänner i hela Sverige, Norge och Finland .. Utbyta vänskap, jaktupplevelser, jaktberättelser ... 
och dela med oss av olika sorters viltkött. Det är lycka det ♥

4 kommentarer:

Fjällmor sa...

åååh, du måste berätta vad du gör med renköttet!

Själv blir jag med nytt kött i dagarna.
Och ben.

Renbuljong ska kokas såklart!

Maud sa...

Jag köpte renskav en gång, men jag tyckte inte om det. Men det kanske beror på den som tillagar det också.
Skulle tro att rökt är det godare.
Kram på dig!

Ellinor sa...

Hej Fjällmor!
Visst ska jag nog skriva ner här inne och dokumentera det fina renköttet :)

Jag har fått lite tips av våra vänner från Gällivare, så det blir åtminstone kokkött av vissa utvalda delar ♥

Kram!

Ellinor sa...

Hej Maud!
Nog är det rejäl viltsmak på renkött!
Åtminstone av de som fått gå i fjället och växa till sig på lav och annat.

Det har varit jätteintressant att få lyssna till de här människorna, de äger själva renar och jag har fått se filmsnuttar av bland annat hur de märker sina renar.

Nu är vi bjudna till Gällivare, vi skall så sannerligen nyttja inbjudan för att få se hur de lever där uppe.

Rökkött är jättegott, även av annat vilt, så det skulle jag tro att vi skulle tycka om både du och jag ♥

Kram!