Sidor

fredag 14 januari 2011

Kalkonsoppa

I tisdags tog jag upp ett kalkonskrov ur frysen. Vi hade ju tidigare ätit lår och bröst, nu var endast skrovet kvar, det skulle få bli en god soppa.
Det tinade kalkonskrovet höggs i bitar med min hushållsyxa, i med bitarna i en kastrull och fräsa i lite smör, tillsammans med en hackad lök och en halv fänkål ..
och på med vatten .. Ett uppkok, skumma, och sedan salta. Det fick koka ett par timmar .. Sedan hade jag i fyra fem potatisar som skurits i små bitar.
Då potatisen väl var kokad, tog jag upp bitarna med kalkonskrov ur buljongen. Det var mycket kött kvar på skrovet och det pillade jag av och lade i en skål.
Sedan mixade jag buljongen med grönsakerna, i med creme fraiche och kalkonköttet, samt två morötter som skurits i små strimlor.
Då morötterna var färdig kokta, smakades soppan till med lite mera salt, samt peppar.
Ska säga det blev en synnerligen god och matig soppa, med underbar smak av kalkon ..
 .. Och många goda sopp-matlådor under veckan som gått ♥

4 kommentarer:

Fjällmor sa...

åh!

jag har aldrig varit speciellt förtjust i just kalkon. (men väl soppa ;-) ) Däremot annan fågel. Tyvärr äter vi det alltför sällan. Det kommer älgar å renar å rödingar emellan *skratt*

Nästa steg i min resa i fjällmatsland kanske blir att lära mig laga ripa och skogsfågel...hmm.. kan du?

Ellinor sa...

Tänk hur det är Fjällmor, jag är ingen direkt vän av kyckling, men jag äter ju om jag får serverat ;)
Däremot kalkon är en stor favorit hos mig ♥

Lustigt att du frågar om ripa och skogsfågel, vi håller just på med planeringen av årets jakter och vi har bestämt att nu skall vi med på fågelpremiären i år.

Tobbe (Gubben min) brukar vara norrut med kamrater och jaga småvilt en vecka varje höst, så visst har det blivit lite fågel. Men här hos oss har det varit dåligt med skogsfågel. Det börjar ta upp sig nu igen.
Det vi har mest tillgång på här, är duva och morkulla.

Men som sagt i år blir det mera fågeljakter med vår lilla jaktcocker :)

Så det lär bli lite mera fågel här på bloggen kommande höst :)

Kram!

Fjällmor sa...

oh ja!!
Tack!!!

Då inväntar jag ödmjukast dina kunskaper...

Ellinor sa...

Men hördu Fjällmor!
Inte behöver du invänta något du inte, du är ju så härligt fantasifull i din kokkonst!!

Och jag tror nästan det är det min blogg börjat handla om ..

Att det är så himla enkelt att laga till god gammaldags mat. Att göra lite som man vill, istället för att följa något statisk recept.

Ta de kryddor man gillar, fixa kokat, stekt eller whatever.. Det är ju så roligt att komma på att kombinera just de där smakerna som man gillar och trivs med :)

Och så får man våga att misslyckas lite ibland, då blir det bättre nästa gång ;)

Kör hårt Fjällmor, jag menar du klarar av det hela alldeles utmärkt ♥

Bamsekram från Värmland! ♥