Sidor

måndag 15 november 2010

Kalkon från Adelsnäs Gård

I slutet på förra veckan for jag iväg och hämtade kalkonen jag beställt från Adelsnäs Gård.
Ja, eller rättare sagt, de var så hyggliga så de stämde träff med mig i Säffle, så jag skulle slippa åka ända ut till Gården. Lite omtumlad var jag ganska snart på väg hem med en relativt stor kalkon och en räkning, du store tid vilken service!

I lördags var det dags att göra i ordning lite av härligheten. En femkilos kalkon i en hederlig vackumförpackning.
Jag befriade kalkonen från förpackningen .. vilken superkalkon!
Jag hade bestämt mig för att stycka kalkonen och göra flera olika rätter av den. Således blev det lår och vingar som gneds in med salt och peppar och fick vila lite i kryddorna.
Min stora eldfasta form blev med ett löjligt liten ..
Några skivor smör, jag använder osthyveln på det kalla smöret, fick följa med in i ugnen ..
Javisst ja, jag höll på att glömma att jag skvimpade över lite torrt rosévin också.

Men kan ni tro vad det här var himmelsk gött!
Saftiga kalkonlår, lite hemmagjorda potatisklyftor, rostade paprikabitar och hela klyftor med ugnsstekt vitlök, samt färsk basilika. Den goda stekskyn fick agera sås, utan ytterligare tillsatser. Jag lovar att vi myste riktigt länge vid matbordet! 

2 kommentarer:

L-Å Arvidsson sa...

Va gott!!!
De bli riktigt kurr i magen, som bara villa haaa...

Ellinor sa...

Jag kan varmt rekommendera varan L-Å!

Det skall bli riktigt spännande att testa kalkonbröst också, varje bröstdel vägde nästan ett kilo :)

Skrovet skall jag koka någon god soppa på framöver ..