Sidor

fredag 17 september 2010

Älgjaktsbullar ..

I går kväll satte jag en söt deg för dagens bullbak ..
Det bakas inte ofta bullar här i Västtomta, men under älgjaktsveckan är det extra gott med en bulle på kafferasten.
Ett bra tips när man fryser ner bullpåsar som man vill ha i fred till ett speciellt tillfälle ...  är att packa in i ogenomskinlig plastpåse ...
Har man hund, kan man skriva "hundmat" på påsen ...  eller "soppben", "kycklinglever" eller något annat som ingen annan än du själv skulle komma på att plocka upp ur frysen :)

Dagens bulldeg har fått hjälp av några gram jäst bredvid surdegstartaren .. Nu står de där på jäsning bullarna ...


Kl 15.10
Färdigbakat för den här gången ... älgjaktsbullar med kanel & kardemumma. Som (nästan) alltid, är några bullar lite hårt stekta .. Det innebär provsmakningsbullar! :)
Absolut inget pärlsocker som prydnad  .. det blir bara kladdigt och alldeles för sött ..
Däremot penslar jag bullarna med en blandning på ett ägg, ett par matskedar vatten och en tesked havssalt ..  Den där lilla sältan höjer smaken på bullarna och gör dem ännu godare :)


Och så kanske någon har funderingar om de här bullarna är hälsosamma, eftersom de är bakade på surdeg .. men det är de inte.
För att citera Martin Johansson i en kommentar från boken "Surdegsbröd" 
// ... "Jag tycker inte kanelbullar skall vara hälsosamma, det är liksom inte poängen"//

4 kommentarer:

Maud sa...

Har du tjuvar i frysen? Hahaha! Jo man får vara lite klurig ibland och luras. För det är inte kul att det försvinner vid fel tillfälle och man har tänkt ha det till något speciellt .Du är så flitig Ellinor så jag blir riktigt avundsjuk.

Ellinor sa...

Hehehe, ja Tobbe älskar bullar och sockerkakor, så man vet ju aldrig ;)

Jag känner mig inte så värst flitig, jag borde göra annat än att baka just nu, fönstren behöver putsas och nytt vadd läggas mellan fönstren.

Jag skulle verkligen önska att jag kunde ta ett år tjänstledigt, jag skulle inte vara sysslolös en enda sekund!!
Kram♥

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej Ellinor. Vad smart att baka bullar med surdeg, måste bli extra gott.
Jag bakade faktiskt också bullar häromdagen, första gången på länge, men fick ju inte smaka. Hade trevligt fikabesök, av en snygg reporter från Östersundsposten. De ska skriva om mig nästa helg, inför Kanelbullens dag, så de fick mitt bästa recept.
Lägger in en länk när det blir dags.
Smart knep med bullpåsarna också ;)

Ellinor sa...

Ojdå, här har jag missat att du varit inne hos mig Birgitta!
Jag har nog lite att uppdatera mig med på bloggarna runtomkring ser jag, det händer saker!!

Såg också att du varit med i Expressen, vad roligt!:)

Kram från en som är mest ute i skogen och ränner när jag inte jobbar :O)