Sidor

lördag 6 mars 2010

Inlagd makrill ..

Under veckan som gick blev det inhandlat makrill .. jag kände sug efter riktigt gammaldags inlagd sådan ..

Makrillen rensades .. sen gned jag in den med havssalt ..

(Renset, det vill säga huvuden, rom och mjölke .. de kokades lite lätt och fick bli en godbit till hundarna .. )

Medan makrillen låg och göttade sig med saltet, kokade jag en lag på vatten, salt, ättika, dill samt kryddpeppar och vitpeppar .. 

Sedan delades varje makrill i två .. innen den fick komma ner i lagen .. och sjuda på svag värme en liten halvtimme ..

Därpå lades den kokta makrillen i en glasskål .. och kokvattnet, det vill säga lagen, hälldes över ...
Lite färsk dill och några citronskivor fick komma med ...

Det hela fick stå kyligt ett dygn ..

Igår avnjöt vi några bitar av den goda inlagda makrillen ..  tillsammans med en kall sås på hemmagjord majones och CF .. så gött!!

4 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vilket bra recept. Det kommer jag att testa under vårens resa till Turkiet, där finns riktigt fin, färsk makrill. Brukar alltid ta med en flaska ättika till inläggningar och dillkött. De har inte sån.
Ha så skönt i stugvärmen :)

Ellinor ... sa...

Hej igen min bloggvän!
Ja, idag riktigt njuter vi båda två:).. inga måsten, bara ledighet!

Var en liten sväng på vår lanthandel under dagen och skulle köpa havssalt .. men inte hade de det nej ..
Jag köpte med en kvällstidning till gubben ..
Han tog sig tid och läste tidning i behagligt bakåtlutad ställning i soffan .. och plötsligt sov han :)
Tänk så skönt.. han fick över en timmes lugn och vila där i eftermiddagen .. det är guld värd det!!
Vad gäller inläggningen, var försiktig med citronerna om du använder full kvot med ättika .. det blir lätt för syrligt i smaken..
Kram!

Fjällmor sa...

Oj så gott det där lät!

hmmm...undrar vars jag kan få tag i färsk makrill... *grubblar å kliar mig i huvet*

Vänliga fjällhälsningar

Ellinor ... sa...

Hej Fjällmor, så skönt att se dig i farten igen!;)

Den här inläggningen är super till det mesta av fet fisk, både strömming och lax blir supergott!

Kram och Värmlandshälsningar;)