Sidor

torsdag 4 februari 2010

Kubb och bullar ..

Jag är fortfarande uppe i en orgie av surdegsbakande ..

Främst har jag hittat nya bloggare kring ämnet .. ävenså några böcker .. såna där måste ha böcker :)

Det har blivit ett stort intresse att läsa och lära kring just surdeg .. och en rolig hobby att lära "läsa degen" ..

Senaste projektet har varit att försöka hitta ett bra recept på pumpernickel..
Jag har inte lyckats riktigt än, men jag har en basrecept som jag tror jag ska kunna göra om till ett bröd som jag vill ha det ..

Idag blev det Kubb istället .. Ett rågbröd som kanske inte är så vanligt att tillaga längre .. det tar ju tid också. Den här gången(och framledes) blev det alltså med surdeg, en surdeg som överreagerade i går kväll .. jag fick skynda mig att tillsätta mera mjöl och baka om den .. in med formarna i kylen och där fick de vila tills i dag ..

Recept på Kubb
550g grovt rågmjöl (jag använde rågmjöl från Saltå)
400-450g vetemjöl (jag använde stenmalet från Björkaholms qvarn)
4dl vatten (jag bytte ut en dl av vattnet mot 2 dl mörkt kaffe)
2dl sirap (jag tog en halv deciliter sirap och två matskedar muscovado socker)
50g jäst (jag tog surdegsgrund..)
1/2 tsk salt (jag tog en tesked havssalt)
~
Gör degen med surdeg eller med jäst .. jäs på ej för varmt ställe ..
För jästdeg ung. 1-3timmar(jag rekommenderar tre timmar i kylskåp)
För surdeg kan man gott låta den stå en kort natt i kylskåpet.
Lägg degen i en smord form som du täcker med aluminiumsfolie (Obs! se till att du har ett bakpapper mellan degen och aluminiumsfolien)
Man kan även använda en gjutjärnsgryta (emaljerad) med lock.
Sätt i vattenbad i ugn .. ca 125°c i ca fem timmar.
Det går också att koka brödet i vattenbad ovanpå spisen .. det tarvar att man har ett kärl med lock som lämpar sig för bakning .. och en gryta som rymmer kärlet.
~
 
Såhär blev då min kubb .. rågsega givetvis, de skall vila, inlindade i linnedukar, tills i morgon .. men annars ett helt godtagbart resultat för att vara första Kubben med surdeg :)

Jag kunde inte låta bli att skära någon skiva och kontrollera resultatet ..
Jag kunde ha tagit en bakform istället för två .. bröden blev inte precis höga .. men fina hål, lite porösare kubb än de jag brukar baka .. lite för snål har jag nog varit med rågmjölet ..  Kubb ska vara lite tätare i konsistensen ..


Det stora testet idag var projektet att baka kanelbullar på vetesurdeg .. oj, vad det pirrade i magen av nyfiken entusiasm!:)
Skulle det bli läge att bjuda hemkommande ungdomar på bullar i morgon ..?

Det bubblade friskt av surdeg som förökat sig i den ena deghalvan ..

Så var det bara att göra den andra halvan .. mjöl och smör blandades med fingrarna, tills allt fett absorberades av mjölet .. ett ägg fick komma i .. samt drygt en deciliter grädde (hade ingen mjölk hemma ..).
Mortlad kardemumma samt lite salt och två matskedar raffinerat socker fick komma i också ..
Sedan blandades deg ett med deg två .. Slogs ihop på bästa franska vis .. och det lyckades alldeles förträffligt!:)

Nu återstod det spännande .. att se om surdegen räckte till för att jäsa degen .. Och jajamen, det räckte!!
En salig känsla var det att forma ut degen på bakbordet  ..  Sedan bredde jag på en blandning av smör, kanel och lite socker ..
Degen veks i två ..sedan sporrade jag ut längder som snurrades till alldeles förunderligt trevliga bullar ..

Nu återstod den sista väntan .. sista jäsningen ... skulle degen hålla ..?

Yes, det gjorde den .. med den äran! :)
Plåt efter plåt sattes in i ugnen .. där bullarna förvandlades ..  medan en "åskådare" (det var jag det ..), satt på knäna, nyfiket studerande denna häpnadsväckande känsla av success .. !!

Allt eftersom plåtarna plockades ur ugnen .. fylldes luften av ett förunderligt frasande, svagt knäppande ljud från bullarna ..!
De där små bakverken sjöng! :)

Så har man då inte i Västtomta smakat sådana goda frasiga bullar på decennier!

Och vi är skönt eniga om en sak ..
Aldrig mera några köpebröd .. vare sig av den ena eller andra sorten .. så länge vi kan baka själva .. (.. Vi .. det är jag det ..)

5 kommentarer:

L-Å Arvidsson sa...

Vilka jättefina bullar som här bullats upp, smakar säkerligen mycket fint somo godisfint...

jess sa...

jag är stum av beundran ;)

Ellinor sa...

L-Å, de här bullarna smakade som en blandning av wienerbröd och de saligaste barndomsminnen av smakupplevelser ...

Jess .. Va du ä snäll .. Och jag är avundsjuk på din känsla för heminredning och underbara tyger och gardiner ..:)

Kram!

Anonym sa...

Det här surdegsbrödet måste jag prova! Har surdegsgrundar i frysen som skriker på mig att bakas med... Älskar din blogg och maten du lagar, precis min filosofi. Naturlig och hälsosam mat behöver inte vara krånglig eller svår, den är bara helt enkelt såå god och bra för oss. Kolla gärna in citron tarten jag provade igår! :)

Katarinacarlsson.wordpress.com

Ellinor sa...

Hej Katarina och tack för trevlig kommentar!
Tyvärr har bloggen legat i träda ett tag, men är snart på gång igen :)
Kollade in på din blogg och skall absolut komma tillbaka och läsa mera!

Ha en fantastisk dag!