Sidor

torsdag 11 februari 2010

Fläskgryta med koriander ...

Jag blev för någon dag sedan inspirerad av att kika in på Birgittas blogg ..

Hon skrev om Afelia .. långkok med griskött, rött vin och koriander ..

Jag gjorde en svensk version igår ...
Den blev på en särdeles fin fläsklägg .. 
rött vin .. och givetvis de goda korianderfröna:)
Jag började med att dela upp fläskläggen och bryna bitarna i smör i min gjutjärnspanna ..


Sedan kokades gjutjärnspannan ur med vatten .. som sedan hälldes över köttet .. tillsammans med rött vin ...
Som oftast får man rådet att hälla på vätska så att det täcker allt kött ...
Gör inte det!
Ta lite i underkant istället .. efter en liten halvtimme har köttet krympt ... det blir mera än nog buljong i slutändan ...


Övriga kryddor blev några matskedar med Tamari soja ... hel koriander och svartpeppar ...
Till långkok tycker jag man skall använda kryddorna hela ..
De fick ligga i en te-kula ... den duger jättefint som kryddförvaring under koket ..




Köttet fick koka en timme ... sedan fick det komma i några potatisar ...
Jag använde endast en liten tesked salt, eftersom Tamari´n är salt så det räcker ..
Havssalt är mjukt och gott i smaken ...vi använder inget annat numera ..

Grytan har fått stå över natten ...idag skall vi götta oss med riktigt god gryta ..
Jag smakade av buljongen igår ... den var riktigt, riktigt god!

Tack Birgitta för ett riktigt trevligt tips på god gammaldags mat! :)

4 kommentarer:

Henriette sa...

Ja det så lækkert ud
Rigtig gammeldags simremad

Tak for din hilsen- wow det var da et flot vægt tab! Tillykke:)

Ja surdejsbrød er også noget af det jeg savner / og jeg er sikker på at det nok vender tilbage i mit liv når jeg har fundet ud af at kontrollerer mængden .....

Lige nu går jeg og læder mig til at bage en fastelavnsbolle på søndag ;)

Ellinor sa...

Hej Henriette!
Tack för komplimangen!:) Det roliga är att vikten verkar stå still på ungefär där jag landade:)
Jag började verkligen sakna bröd efter fyra veckor utan, men vi begränsar oss nu till en skiva till kaffet. Det verkar fungera bra:)

Ja, tänk det är snart fastlagsbullarnas tid! Jag har satt en vetesurdegsgrund som jag matar upp nu inför fastlagsbaket!:) På fettisdagen skall det bli en bulle till mans här också:)

Kram!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej Ellinor. Tittar igenom dina inlägg och såg att du skrivit om min Afelia. Skoj:)
Den blev verkligen riktigt läcker, långkok hade jag nästan glömt bort.

Ellinor sa...

Långkok är ju synnerligen enkelt, med lite planering!:)