Sidor

tisdag 1 december 2009

Köttbullar och grön låda med ädelost ..

I går gjorde jag en köttbullsfärs av ett halvkilo kalvkött. Kryddorna får ta ut sin rätt om färsen får vila några timmar innan stekdags. Det gick snabbt att rulla bullar av den sega degen ... sedan stektes de i kokosfett i min järnpanna :)

I de allra flesta recept på köttbullar, har man någon form av bröd i degen ..  färska skivor vitt bröd eller ströbröd/skorpmjöl .. I de norska recept som jag har, vill man gärna tillsätta potatismjöl.

Jag har som oftast ingetdera av ovanstående i färsen, min oxfärs är fet och god .. vid att tillsätta salt och bearbeta degen, så blir den seg och fin ändå:) Det blir ofta kryddor efter humör .. den här färsen fick salt, pepparmix (en mix av vit, svart, rosé samt grönpeppar) och kryddpeppar. Ja, och så en skvätt grädde och ett ägg också:)


Jag hade en bit Kvibille gräddädel som jag tänkte skulle smaka fint i en grönsakslåda .. Osten hackades smått och blandades med römme (Cremé fraiche) ..

Grönsakerna fick bli det kylskåpet bjöd på ... färsk grönkål, en morot, en gul lök och broccoli ... Grönsakerna fick ånga i en kastrull några minuter innan jag fyllde formen med dem ...
Förresten blir en morot ganska många morotsslantar om man använder en osthyvel att hyvla slantarna :)

Sedan klickades ädelost-röran ovanpå grönsakerna ... in i ugnen tills ost-röran smält och fått fin färg ..


De färdigstekta köttbullarna fick en rejäl skvätt grädde över sig där i stekpannan ... som sedan fick sjuda och götta in sig i de kryddiga köttbullarna .... man kan säga vad man vill ... men gräddsås görs bäst av äkta grädde  ...


Jag är nog en sann kålälskare ... vitkål och rödkål i de flesta former är gött :)
Idag gjorde jag en rödkålssallad med vinägersås ... den fick stå och götta sig under press så att säga ...

En kålsallad blir egentligen allra godast om den görs kvällen innan .. som så många saker där vinäger eller kryddor behöver tid att göra sitt ...

Någon timme fick salladen stå iallafall .. och gött blev det:)















Recept på vinägersås till 1/4 medelstort rödkålshuvud
2-3 msk vinäger
1 tsk salt (flingsalt)
nymalen vitpeppar (låt oss säga en halv tsk)
5-6 msk olja (jag tog 3 msk rapsolja och 3 msk olivolja)
1 msk nypressad citronsaft 
1-2 tsk av Markattas dijonsenap

Vispa ihop och blanda i den finsnittade rödkålen

Jag använder osthyvel till att strimla kålen, det blir tunnt och fint!
Sett gärna något press över kålen, ex en mortel ... då är det lättare för all kål att komma i kontakt med den goda vinägersåsen och ta smak från den:)
~

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ellinor. Vilken härlig kålsallad till dina köttbullar. Ser så gott ut :)

Spargrisens Mor sa...

Det ser verkligen gott ut, och som du beskriver den maten så blir jag faktiskt hungrig nu...

Ellinor sa...

Birgitta!
Den där kålsalladen är ju en klassiker:) Jag växte upp med den så att säga .. och visst är det läckert med rödkål nu i advent:)

Hej "Mors spargris", roligt att du kikade in :)
Visst är det gött med hemgjorda köttbullar:) .. och så himlans lättvindigt!

Anonym sa...

Hej igen. Har köpt en bit rödkål, så nu ska här testas :)

Var på Jamtlis Julmarknad igår och fick mig en hel del julstämning och en massa goda delikatesser från Jämtländska mathantverkare med mig hem.
Gå in en sväng hos mig, så får du ta del av en riktigt gammaldags Julmarknad.
Ha en fin 2a Advent./ Birgitta