Sidor

onsdag 9 december 2009

Choklad ..

I går blev jag sittande vid datorn och googla på ämnet choklad.
Sökorden blev bland annat "choklad", "ekologisk" och "utan sojalecitin"

Det har gått upp för mig att Green & Black´s choklad (som jag brukar köpa) innehåller sojalecitin.
Lecitin förekommer naturligt i bland annat ägg, vete och soja.
Det är storindustri att utvinna lecitin ur soja. Produkten sojalecitin används i många matvaror som emulgator och är också en ingrediens i choklad, för att hålla ihop chokladkakan.. 
Hela produktionen av soja kan ifrågasättas, men när det gäller just choklad så handlar det om lecitinet och hur det utvinns ur sojan. 

Utdrag från Shenet //...

Förekomst: Äggula innehåller 8-10 % - det är lecitinet som emulgerar äggulan och oljan till majonnäs. Vete, sojabönor och jordnötter och deras oljor är också lecitinrika. Lecitin är ett fett och deltar i kroppens transportsystem för fett. Särskilt i nerver och hjärna finns mycket; vissa delar av den mänskliga hjärnan består till 40 % av lecitin. Det utgör också omkring 10 % av överhudens vikt.
• Tillverkning: Det var länge sedan lecitin framställdes ur ägg. Idag får man det som billig biprodukt när soja bearbetas till boskapsfoder. Sojabönorna skalas, torkas och mals till pulver som avfettas med flyktiga lösningsmedel, t. ex. hexan eller metanol (träsprit). Det borttagna fettet centrifugeras så att den flytande delen kan gå vidare och raffineras till sojaolja. Av den tjocka mörka resten gör man bland annat lecitin. Processen innefattar indunstning av smeten i vakuum, rening med eter eller alkohol, utfällning med aceton och ibland blekning. Många olika vidarebehandlingar kan också följa  ...//Det tråkiga med sojalecitin är således inte själva ämnet lecitin, utan hur det utvinns .. eftersom lecitin är mycket värmekänsligt så kan det inte hättas upp för mycket .. därmed avdunstar inte ex all bensin ur slutprodukten..
Jag läste en chokladblogg i ämnet och bloggarens synpunkt på användandet av lecitin .. (nu kan jag ju inte gå i god för väderhäftigheten, men dock intressant läsning .. 
Ett fel i inlägget är att  bloggaren skriver  "Smör" men menar givetvis  "Margarin" .. vilket också några påpekar i kommentarerna. Här är länk till blogginlägget .
Så _  med detta avklarat och begrundat var det dags att spåna efter choklad utan sojalecitin.

Jag hittade några namn på Äkta vara, och googlade vidare på dem ..
Jag är ganska säker på att chokladen 1888 finns på The-affären i stan, den skall jag prova ..
Jag tänker också kolla efter de andra märkena som omnämns på Äkta varas hemsida ... 
Amedei (Choklad från Amedei har vi smakat .. underbara chokladpraliner som absolut är att rekommendera!)


4 kommentarer:

L-Å Arvidsson sa...

Upplysande för en som ibland har för mycket chokladmumsande:)

Ellinor ... sa...

Ja, jag säger nu det .. att äta en riktigt god chokladpralin av endast äkta varor ... det är bättre än det mesta jag vet :)
Det lär inte handlas någon mera Marabou produkt och liknande av mig framledes ... jag har fått smaken på kvalitéchoklad:)

Anonym sa...

Äkta choklad är en riktig njutning. Bra du reder ut begreppen, så man inte faller för nåt fusk ;)

Ellinor ... sa...

Vad jag förstått så skall det finnas sojalecitin som inte utvinns med bensin .. och inte är genmanipulerad.
Sen är det ju ytterst små mängder i en 100gr chokladkaka ...
Fast det känns trevligare utan sojalecitinet:)