Sidor

fredag 13 november 2009

Snart Advent ... pepparkakor, lussekatter och goa skorpor

November är en månad som man kan göra mysig.. eller ogilla.. Jag försöker höja mysfaktorn i mörkret:)
Mycket gott te och kaffe.. levande ljus och armomoljor att droppa i doftljushållaren:) Just nu är det en doft med apelsin och ros .. det doftar underbart på övervåningen:)

I dessa förkylningstider har vi införskaffat lite mörk Rom .. att ta en skvätt i teet vid behov ..

Advent står för dörren ..
Det är så mysigt att äntligen få spela julsånger och börja göra i ordning för alla trevliga adventsdagar:) Lussekatterna är redan bakade, ligger i frysen och väntar ...
Pepparkaksdegen är gjord och jag gjorde en provplåt i kvällningen .. de blev förunderligt tunna .. jag får nog vara mindre energisk med kaveln:)) 

Jag passade på att göra några goa skorpor häromdagen också ... Det är såå gött med en liten skorpa med smör på till morronkaffet vid femtiden ..

Till samtliga bakvärk använde jag mjöl från Saltå kvarn och från Björkaholms qvarn .. det känns bra att använda mjöl som är utan tillsatser av något slag:)


Recept pepparkaksdeg
 250 gram smör
400 gram strösocker
1.5 dl vatten
3/4 dl sirap
1 msk kryddnejlika
1.5 msk kanel
2-3 tsk kardemumma
(om man gillar kryddiga pepparkakor, tag gärna också 2 tsk torkad ingefära)
~
1 msk bikarbonat
~
Vetemjöl (förslagsvis ekologiskt mjöl utan tillsatser)

 Ta fram en kastrull och ha i Vattnet, sockret, sirapen och kryddorna .. låt koka upp och sjuda några minuter. Ta bort kastrullen från plattan och lägg i smöret .. Rör om tills smöret smält och det hela har avsvalnat.

Tillsätt bikarbonat upplöst i litet kallt vatten

Rör i Vetemjöl till en lagom deg.
(Obs! var försiktig med mjölet, det kan lätt bli för mycket .. bättre då att låta degen vila tills följande dag innan man knådar in lite mera vid behov).

Låt degen vila på kyligt ställe (skafferi eller kylskåp) minst tolv timmar.

Så är det bara att sätta igång att baka. Del av en bit av degen, knåda ut och kavla så tunnt som du önskar. (Skulle nu degen vara lite för klibbig, knåda in lite mera mjöl innan du kavlar ut degen).
Stick ut pepparkakor, lägg på plåt och stek i ca 220°C .. håll koll så de inte blir brända!

Den här degen är fantastisk på så sätt att man inte behöver baka ut allt på en gång.  Den går fint att spara två tre veckor bara den står kyligt.
~

2 kommentarer:

L-Å Arvidsson sa...

Oj o hoppsan vad tiden slinter iväg - redan daggs att tänka till över sådana ljuvliga juliga anrättningar, men gott me fika så där på morgonen:)

Ellinor ... sa...

Det är gott med en liten skorpa med smak av pomerans:) Mycket med äkta smör på ska det vara:))