Sidor

söndag 6 september 2009

Kantareller, frukt och lite till ..
Det blev endel kantareller i utbyte när passlinjerna skulle gås över ..
Så har vi nog kanske fått nog med den gula ..
Nästa helg är det dags för trattisarna .. de är helt klart min favorit bland kantarellerna.


Jag har ett torkskåp just för ändamålet att torka frukt, svamp och örter .. Torkade trattkantareller är guld att ha mycket av ..
Trevliga att ge bort i present är de också:)


Just nu gäller att ta till vara på den frukt som bjuds, jag skall försöka få tid att göra lite rönnbärgelé nu snart .. Rönnbär och paradisäpplen gör en vacker gelé med utsökt smak:) Rönnbären skall få bli frostnupna i frysen innan jag kokar gelén ..Massor med plommon hade ramlat ner på backen ..
men något enstaka träd håller hårt tag i plommona ..
grenarna böjer sig av vikten  ..


8 kommentarer:

Maud sa...

Hej! Är du ledig på onsdag, det ska bli fint väder. Så kunde vi kanske plocka lingon.
Ser att du tycker mer om trattisarna, men de är ju så sega.Såg när jag var ute att de är på gång.De sålde plommon för 35 kr kg på Skutboudden. Så du sparar en hel del med dina egna frukter.
Vet du om det finns vildsvin i Värmland? Det var en som frågade och jag svarade att jag inte visste.
Kram

Ellinor ... sa...

Tyvärr inte ledig på onsdag .. snart lär vi väl flytta till jobbet. Nu skall det bli nya arbetstider på landstinget, det innebär att vi måste jobba en dag extra för att få ihop schemat ..
Visst finns det lite vildsvin i Värmland .. men är nog lite söder och öster om oss(Värmlandsnäs och Kristinehamnshållet vill jag mena). Inga mängder än, men de lär väl komma såsmåningom.

Maud sa...

Lite lustigt eftersom de ska friställa folk och så finns det hur mycket som helst att göra. Mer lär det väl bli när influensan kommer. Jag är i valet och kvalet om jag ska vaccinera mig. Det är ju inte testat på folk än. Jag vet flera som har blivit ganska så dåliga efter vaccinatioer. Inbillar mig att jag har lite skydd efter att jag hade Honkonginfluensan för efter det har jag klarat mig från influensa och har bara haft vanliga förkylningar. Läste nu att man ska låta bli att äta Omega 3. Omegan gör så att folk lättare får lunginflammation när man får influensa.Tidningarna haussar upp det så bedrövligt också och skrämmer upp folk.
Kram Maud

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vilken rikedom du har i Naturens skafferi :) Härligt att se.
Ha det bra./ Birgitta

Ellinor ... sa...

Nog är det rikedom:)
Våra fruktträd är sådana gamla sorter många av dem .. vi borde få hjälp av någon att ympa så vi kan bevara så många slag som möjligt..

Något år har vi lämnat in äpplen till musteri och fått oss härlig must under vintern.
I år är inte lika mycket äpplen, men det räcker till torkade äppelringar och lite äppelgelé .. ja, och så rönnbärsgelén då:)

Birgitta Höglund's Mat sa...

Jag blir glad av att läsa om din kunskap och glädje att ta vara på det som växer runt om oss.

Det finns hopp, att gamla kunskaper förs vidare. Att vi är fler som inte vill ha industrins skräpmat, utan tar hand om det vi alltid ätit.

Annmi sa...

Ååååå.....Underbart!!!
Såå härliga foton ♥....

Ellinor ... sa...

Tusen tack för kommentarerna Birgitta och Annmi:)