Sidor

lördag 20 juni 2009

Färsspett med ädelost, Bernaise och mumsbitar på majskolv

Ja, ungefär så kan ett recept döpas för att attrahera ... Det liksom "klinger i grisörat" med ett namn som förgyller:)

Nåväl, jag har faktisk gjort förträffligt goda "grillspett" på min blandfärs idag .. och kryddorna fick sällskap i färsen med en halv bit ädelost som smulades och blandades i. Så var det bara att klämma fast färsen på grillpinnar och steka i gjutjärnspannan som preparerats med gött smör .. Min goa Gubbe gillar majskolvar:) När de där färska kommer, ja då vill han gärna götta sig med en majskolv. Jag äter gärna färsk majs, men jag gillar inte de som finns på burk eller i frysdisken, konsistensen och smaken blir inte samma som färska .. Jag brukar dela dem och koka i lättsaltat vatten i en liten halvtimme .. sedan tömmer jag av vattnet .. i med en redig klick smör i grytan och på med locket igen. När de stått ett tag medan annan mat lagas färdig, blir de sådär gyllne goa och "glace"iga av deras egna sötma:) Jag är alltid djupt koncentrerad när jag gör mina bernaisesåser .. bilder av olika moment blev det inget av ... men den färdiga såsen fastnade på bild .. såå gött!
~
Hundarna skall ju också känna av att det är midsommarhelg:) Jag kokade en rådjursnacke till dem ..
Jag ger aldrig rådjurskött rått till hundarna ... det luktar så mycket av köttet (.. alltså för en hundnäsa ..!) och jag vill inte att de skall börja jaga rådjur.. köttet blandade jag med någon potatis, buljongen som köttet kokat i, fettet från stekpannan, samt lite av smått och gott i kylskåpet .. som en klick smör och lite gräddfil .. De vuxna hundarna fick var sina råa ägg .. jag brukar torka äggskalen och mixa det till pulver som jag blandar i hundmaten ibland .. helt gratis kalktillägg:)
Och faktisk så fick alla hundar smaka färsspett också .. det är ju midsommar:))

2 kommentarer:

Maud sa...

Hej! Jag har aldrig vågat mig på att laga Bearnaisesås. Tycker det verkar omständigt. Man ska ju vara rädd att såsen skär sig. Men hemlagad smakar den ju himmelskt mot dessa påssåser som man köper ibland.Jag åt hackkorv idag, men det var inte gott till färskpotatis. Bättre att steka färskpotatisen tillsammans med lök och hackorv.Det ska vara lösstekt ägg till och rödbetor.De ä gött de!

Ellinor ... sa...

Nejdå, det är busenkelt att laga bernaise! Det som gör att man misslyckas med saker, är att man gör det för sällan:) Har man gjort bernaise ett par gånger, så vet man precis hur varmt det får vara innan det skär sig.. och kastrullen skall inte vara många sekunder på plattan.. Många gör sin bernaise i vattenbad, det låter omständigt tycker jag.. jag gör den direkt på plattan.
Hackekörv!! mmm va gött :)
Jag har förresten mailat till Hemgården och frågat kring deras rökta produkter .. ex enrisrökt falukorv. Jag vill veta om de använder aromer eller röker på riktigt. Ska bli intressant att se vad jag får för svar:)

Kramen!