Det allra roligaste med kryddor är just att man kan experimentera. Man blir som en kemist i sitt eget kök och gör bäst i att skriva upp varje krydda och mängd, innan man blandar .. just som på kemilektionerna:)
Man kan ju råka blanda den mest fantastiska sammansättningen .. och då är det inte roligt om man inte riktigt kommer ihåg i efterhand.
Jag försöker också som oftast att köpa hela kryddor och stöta dem själv i mortel, eller, som med kanel, köra i en elektrisk kvarn (typ en billig kaffekvarn duger gott ..)
Någon frågade kring Tacokrydda i en kommentar för ett tag sedan. Hemligheten bakom Tacokrydda är spiskummin. Sen kan man blanda ganska fritt med resten av kryddorna, beroende på hur stark man vill ha blandningen.
Min blandning är gjord för att passa en mängd på ca 800g älgfärs (ja, eller nötfärs för de som använder det .. )
Jag använder ett par teskedar flingsalt, ett par teskedar spiskummin, en dryg tesked vitlöksflingor, ett par teskedar chilipulver, lite cayennepeppar, två tre teskedar paprikapulver och ungefär fyra teskedar oregano. Om man vill ha kryddan som "köpekryddan" i påse, kan man blanda i ett par tre teskedar maizenamjöl, då får man den där redningseffekten som man får av påsarna, det blir alltså inte så rinnigt. Mängden av de olika kryddor beror som sagt på hur stark man vill ha kryddan.
Jag råder att vara försiktig med cayennepepparn, den är det sting i .. prova med ett par kryddmått första gången.
Stort sett alla kryddor som jag använder, är köpta på hälsokost. De kryddorna har mera smak som oftast, än de som man köper i vanliga affärer.
Jag steker alltid i smör .. smöret höjer smaken på alla ingredienserna i sig, något som inte en olja kommer i närheten av anser jag. Oljor passar best kalla i någon dressing, eller ringlad över en varm rätt strax innan servering ..
Citronpeppar är också en blandning som jag alltid gör själv. När jag köpt ekologiska citroner så torkar jag endel av skalen. Sen är det bara att ta den peppar man tycker om och riva citronskalet, blanda och stöt med pepparn i en mortel .. såå gött till ex fisk:)
Som oftast när det gäller blandningar, så känns regeln "less is more", som något vettigt att gå efter. Blandningen blir inte bättre av många kryddor, utan man skall nog satsa på några få goda kryddor som lätt gifter sig med varandra:) Tar man bort spiskumminet från tacokryddan, så har man ex en god grillkrydda:)
Mitt råd till alla, våga experimentera med egna kryddblandningar, det är så roligt, och såå gött:)
Marinad med kaffe och kanel till sidfläsk
5 timmar sedan
6 kommentarer:
Hej Ellinor!
Jag älskar citronpeppar på min fisk och kyckling. Men i min färdigköpta är det flingsalt i.Torkar du citronen i ugnen eller micron? Om du lagar mycket gratänger så stoppa in dom i micron det går mycket snabbare och tiden i ugnen blir inte så lång.Ska ta och skriva upp Tacoblandningen. Mina ungdomar älskar Tacos det är helgmat och så läste jag att det var så mycket tillsatser i det köpta. Får väl ge dom receptet.Kram!
Hej! Tackar för erbjudandet att komma med husvagnen.Jag väntar ett tag till.Ska försöka få ha den inne tills i slutet av maj.Vore bra om alla björkpollen har blivit borta.
Ska be Barbro prata med henne som jag har den hos. Det är ju bröllop på gång där, så det kan ju hända att hon vill bli av med den.
Kram
Jag lagar inte mat i micron alls .. Jag är helt enkelt inte säker på att det är så hälsosamt. Det var rubriker ett tag om att microvågorna förstörde vitaminer, bland annat B vitaminerna. Sen blev det tyst kring det hela, men jag tycker gammaldags mat i ugnen är godare:)
Kan inte begripa varför vi köpte ny micro då vi renoverade köket .. nu står den mest till pynt ..
Kram
ps kom med husvagnen när det passar dig vet jag:)
Ooops, glömde svara angående citronskalen .. jag lufttorkar dem helt enkelt, absolut inte micro.
Det går säkert fint att torka dem på eftervärmen när man lagat mat i ugnen också. Kolla om det verkligen är äkta citron i din citronpeppar .. oftast är det aromer.
Känner mig lite trög här nu men torkar du alltså citronskalen innan du river dom? River du bara det gula eller även det vita?
Jag torkar oftast citronskalen innan jag river dem. Det går i och för sig fint att använda färska skal, men hur som helst så använder jag bara det gula. Får man med för mycket av det vita så blir smaken snabbt bitter och det är ju inte meningen:) Det är den friska syrliga smaken från det gula som är gött:)
Skicka en kommentar