Sidor

torsdag 26 mars 2009

Viltolyckor

För några dagar sedan var vi på eftersöksuppdrag efter en viltolycka..

Denna gången handlade det om rådjur, vi har tagit på oss även de uppdragen.
Eftersöket var kortvarigt, rådjuret, en fin ung get, var dött då vi hittade det. Vi forslade det en bra bit upp på skogen, korp, kråkor och kanske en och annan räv har mat en stund ..

Nu är tiden då rådjuren börjar gå revir, de rör sig mycket mera ... Eftersom bilvägarna faktisk går genom djurens skogar och växlar så är det angeläget nu att vara observant när man färdas i bil ..

Det kan inte heller sägas för ofta, att man inte skall utfodra rådjur om man bor så till, så att viltet behöver korsa vägar för att komma fram till maten .. då är det bättre att utfodra i skogen eller vid en gärdeskant ... och att också försöka sprida fodret över en större yta .. då blir det oftast mindre kamp om födan .. Här en vy från vårt köksfönster i februari i år ..
Rådjuret hör också till storviltet när det gäller anmälningsplikt vid viltolycka. Man är skyldig att ringa polisen och att märka ut platsen för olyckan. Tänk på att man förkortar djurets eventuella lidande ..

2 kommentarer:

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Dette er egentlig en kommentar til det siste innlegget ditt, men jeg fikk ikke kommentarfeltet der til å virke.

Det jeg skulle si var at begge filmene er utrolig fjollete, men tenker det samme som deg, den svenske prøvde på seriøs info, som ble håpløs og renner ut i enda mer håpløs illustrasjon. Mens den norske "bare" var fjollete.

Man kan jo lure på hvorfor de ikke bruker bilder fra landbruk som har "økostatus á la Scandinavia"...
;o)

Ellinor sa...

Antagelig for at de som gjort filmen ikke tror på idéen selv. Det er hvertfall intrykket som jeg får. Man gjør helt enkelt narr av hele konseptet.