Sidor

onsdag 4 mars 2009

Kokboken ..

För några veckor sedan släpptes en kokbok i genren LCHF (Low carb high fat).
Eftersom jag anammat kosten och tyckt att den förmedlar något vettigt, köpte jag boken samma dag den kom ut .. Och jag blev såå besviken ..

När jag läst igenom den (snabbt gjort), så blev jag full av funderingar kring vem i alsin dar den egentligen riktade sig till. Det måste vara de som föddes på 80 - talet, som har lärt sig att vara rädda för fett kanske .. och de som knappt kan laga mat alls ..

Någon speciell inspiration fann jag inte, jag tänkte bara "var det här allt?"! Det enda lilla meningsfulla var förordet och något efterord, som kunde fått plats i en informationsbrochyr. Ja, jag ber om ursäkt om jag "trampar någon på tårna", men det är min helt uppriktiga mening.

Som sagt, helt enkelt lurendrejeri att få någon att tro att de här recepten är nytänkande ..
Det är ju sådan mat som alla med lite traditioner av matlagning kan laga ur huvudet sedan förut.

Till er alla som kan laga mat, och vill ha lite nya idéer och få inspiration till något nytt, kan jag tipsa om en mycket, mycket bättre och roligare kokbok att investera i. Nu på bokrean är den extra rimlig i inköp, runt 150 kronor.

Anna Bergenström och Fanny Bergenströms "under valnötsträdet" är värd var enda krona som kokboken kostar:) Åter igen en underbar resa genom matkulturer med massor av vackra fotografier som man inspireras av:)) Fakta och recept varvas med bilder som inspirerar till nya smaksensationer i köksregionerna ...
Viktigt att notera är att dessa två också förespråkar ekologiska/krav råvaror och närproducerad mat där det finns att tillgå. Jag köpte boken i går ... älskar den redan !! För oss som vill använda smör och helprodukter, är det bara att sätta in dem, där det står något annat i den här kokboken.

Man blir otroligt inspirerad av kokböcker gjorda av Anna och Fanny, det är inte många som slår dem enligt mitt tyckande, en riktigt härlig kokbok som man blir glad av att läsa:)

2 kommentarer:

Maud sa...

Hej Ellinor!När jag var i din ålder så hade jag också en brinnande passion för att läsa kokböcker och provade att laga allt möjligt.Så ett tips är att gå till biblioteket och låna, där finns massor av kokböcker.
Jag har så du kan få låna av mig böcker med utländsk mat.Där står om deras matkultur sen långt tillbaka och med den stora boken följer en liten bok med alla recept samlade.Riktigt spännande att laga till något okänt och smaka av resultatet.
Kram Maud

Ellinor sa...

Det låter spännande:) Den där boken som blivit så "poppis" är i mina ögon endast en vanlig kokbok bland många .. Det nya är kanske att det står att man skall använda smör och fet ost (det är ju länge sedan det stod i någon kokbok, det har ju endast varit margarin och oljor de senare åren). Men som sagt inget att kasta bort pengar på.

Jag tror det står riktigt illa till hos folk när man inte ens kan laga till en vanlig middag ..

Anna Bergenströms böcker är fantastisk trevliga:)) (jag har också många många kokböcker, många gamla och några nyare).
Tack så mycket för erbjudandet i alla fall:)

Kram!