Sidor

måndag 16 mars 2009

Man tager vad man haver

Det blir inte alltid lika "planerat" kring maten alla helger.. "man tager vad man haver .." sade Kaisa Warg .. ja, det var nog lätt för henne att säga, "bättermerfölk" som hon var. När man läser hennes kokbok så blir man lite full i skratt .. ex "man tager en hummer.."!
Jaha, vart då ifrån liksom:) Eller när hon gör rull på två svinfileer och späck, jojomen, hon tog säkerligen vad hon hade :D Men jag har ingen hummer i mitt skåp och endast en fläskfilé ..

Nåväl, lördagens middag blev således egentligen kvällsmat för min del, eftersom jag sov under dagens senare timmar.. har svårt ibland att lägga mig direkt när jag kommer hem, så då gör jag något under några timmar istället.
Det fick bli en burk med makrill i tomat, keso och et par finn crisp. Efterrätten blev turkisk yoghurt med en klick av min goa körsbärsmarmelad:) Vad kära gubben åt vet jag inte, men säkerligen var det något från skåpen:)

Söndagens middag blev svinkotletter från värmlandsgrisen (som jag i övrigt är lite besviken på, den släpper för mycket vätska när jag steker, ett säkert bevis på att denna gris fått foder el dylikt som bundit mycket vätska under dens sista levnadsveckor..). Men visst fick jag till att steka dem, de blev goa bevares, och en matlåda till gubben blev det med:) Tillbehör fick bli lite potatis och vitkål.

Några bilder blev det inte, jag hade glömt ladda batteriet .. (alltså kamerans!).

Ett inlägg har det varit på nyheterna också i helgen. Det sägs att vi lever farligt, vi som äter mättat fett. Till det har jag endast ett något opedagogisk svar; "släng dig i vägga!"
Pasta har vi slängt ut för länge sedan, vi gillar inte pasta, våra magar tar stryk av det. Baconet är säkeligen inte rökt, utan penslat med aromer, ett typexempel på en processad produkt. Således har TV inslaget inte ett dugg med vad vi äter att göra.
Visst skulle man bli överviktig om man kopplade ihop alla de där processade kolhydraterna, E-numren och aromerna med fett .. ja, man blir fet av för mycket kolhydrater utan att tillsätta fett i och för sig ..
Äter man dessutom margariner och andra hårt raffinerade fetter, ja då höjer man säkerligen riskerna att bli med både hjärt/kärl sjukdomar.

2 kommentarer:

Maud sa...

Hej Ellinor!
Har du nog het stekpanna när du lägger i köttet. Det tillsluter ju porerna så köttsaften stannar kvar.Man ska helst ta fram köttet så det inte är kylskåpskallt, för det kyler ner stekpannan snabbt när man lägger i det. Jag är slarvig med det och då blir det som du beskriver det.
Men för övrigt så är gris som man fött upp själv toppen. Det fläsket är kalasmat det.
Kram Maud

Ellinor sa...

Jo då, jag såg till att köttet frystes snabbt också, jag frös ner i flera olika frysboxar.

Sen lät jag kotletterna tina på en tallrik med en djuptallrig välvad över, om du förstår vad jag menar (jag tinar aldrig mat i emballaget om det är plastpåsar)

Värmlandsgris är hursomhelst klart bättre än mycket annat griskött:)

Kram:)