Sidor

fredag 30 mars 2012

Gammaldags köttsoppa

Våren är synnerligen tidig i år! Blåsipporna har blommat länge och förra helgen såg jag den första vitsippan här ute i söderläge. Den där ena vitsippan har blivit till ett helt gäng som står och lyser upp en liten plätt i vår trädgård.
Även om vårkänslorna är här och trädgården redan börjat bearbetas, är det en varierad väderlek vad gäller temperaturen. Sådana vårdagar är det som klippt och skuret att servera en god värmande köttsoppa.

Jag blev inspirerad av Fjällmor som också gjort soppor och grytor för att få tid över till annat. Bara att ta en tallrik och värma i mikron när man blir hungrig. I förrgår kväll tog jag upp en fin högrev från frysen med just köttsoppa i tankarna ..
Högrev av oxe som endast ätit gräs ..
Högrev är oftast den fetaste delen på en oxe förutom bringan och är förstås ypperligt till soppor och grytor.
Min högrev fick koka i flera timmar med salt, hel svartpeppar, hel kryddpeppar och hel nejlika.
Sedan tog jag upp köttet som kokats så mört så det näsan ramlade av benen ..
Kokt högrev
Buljongen silades genom en av mina gammaldags kökshanddukar som används för dylikt. I en sådan buljong behövs inte tillsättas något av färdiga buljonger som finns i handeln. Jag använder i stort sätt aldrig färdig buljong i någon form i min matlagning, det behövs helt enkelt inte ..
Buljong av högrev
Sen var det dags att ha i buljongen de grönsaker som jag hade för dagen. Morötter i slantar, vitkål i fina tunna strimlor, ett par potatisar i bitar, sellerirot i bitar och finhackad gul lök. Just den gula löken sätter en extra touch på allt den får vara med i .. Allra sist blandade jag i en del av köttet som skurits i bitar ..
Köttsoppan snart färdig ..
En stor gryta med köttsoppa blev det! .. En tallrik köttsoppa är något av det godaste man kan äta efter att ha varit ute i den friska vårluften ..
Köttsoppan serverad ..
Vill man, kan man göra som jag - toppa med en matsked Smetana- såå gött!

6 kommentarer:

Maud sa...

Kul att du är tillbaka och tack för inlägget i gästboken på min nya hemsida. Tycker synd om dig som får dras med eksemet. Hoppas att du får hjälp på hud nu.
Kram till er båda! :-)

Ellinor sa...

Tack Maud ♥ Jag kommer att sakna din blogg, jag var tyvärr inte den duktigaste att kommentera men läste det gjorde jag ..
Nåja, jag dyker in på din hemsida med jämna mellanrum :)

Hoppas också mycket på att få hjälp med eksemen, jag har redan fått kallelse så det gick snabbt! Skall dit den 24 april.
Jag funderar och funderar över om jag har fått bältros, men enligt läkaren hade jag inte det ..
Fattar inte hur det kan göra så ont om jag bara har vanligt eksem. Skall ringa i morgon och be dem ta blodprov för att säkerställa att jag inte har bältros.
Kram! ps Tobbe hälsar

Birgitta Höglund's Mat sa...

Det var mig en riktig köttsoppa det :) Ha en God och Glad Påsk. Kram

Ellinor sa...

Tack Birgitta, så enkelt och såå gott! :)
Ha en riktigt fin påskhelg!
Kram!

Anonym sa...

Nu hittade jag till dig via Birgitta Höglunds Matblogg.
Här finns mycket god gammeldags mat, det gillar jag.

/40-talist

Josef Boberg sa...

Apropå eksemet - HÄLSAN ÄR EJ ALLT - MEN UTAN HÄLSAN FÅR ALLT ANNAT UNDERORDNAD BETYDELSE !

Krya på Dig !