Sidor

lördag 29 januari 2011

Snabblåda på Älgfärs ..

Birgitta Höglund skrev i ett inlägg för någon dag sedan, om att man faktisk inte behöver stressa med att hitta på nya rätter varje dag under veckan. Att istället laga enkla varianter av det man gillar, är mera än gott nog!

Och det känns som att det är lite jag i ett nötskal. Jag tar upp något ur frysen och kokar eller steker. Enkelt är nästan godare än när det skall stilas och kryddas så att man nästan inte känner igen kött eller fisksmaken ..
Visst gillar vi kryddor ibland, men man behöver inte för den sakens skull använda så många olika på samma gång.

Jag lagar oftast matportioner som räcker både till två och tre måltider för två personer. Vår vardag skulle inte fungera om vi ("Vi", det är jag det!) inte planerade meny och matlådor.
Jobbar man heltid så är det en tillgång att ha gjort mat till flera matlådor på en gång. 

Min älgfärslåda började dagen innan så att säga, med att jag tog upp färsen ur frysen. Färsen togs ur fryspåsen, eftersom jag numera inte gillar att matvaror tinas i plast. Jag lägger min färs i en glasskål och lägger en tallrik ovanpå, sedan får den stå någon timme i rumstemperatur, innan den ställs i kylskåpet till nästa dag.

Nåväl, jag började med två paket älgfärs i en skål. Vispade ihop fyra ägg och en matsked Fiberhusk (Tack för tipset om Fiberhusk i färs Birgitta!) samt en skvätt grädde och lät det hela stå och svälla ett tag ..
Färs och äggblandning och en burk med tomater rördes samman (jag hade en burk med hela tomater, men det gick fint att "mosa" dem in i färsen) och kryddades med salt och peppar. Sedan smorde jag en form, eller ja, jag hyvlade tunna skivor smör och lade i formen ..
Aubergin i små bitar fick komma i formen ovanpå smöret  ..
Sedan fick färsen komma i .. och så ånyo några skivor smör, innan lådan fick komma in i varm ugn en halvtimme .. 
Det vita som syns på smöret är salt :)
I mellantiden hade Tobbe kokat några blad med savoykål och rivit ost (vi hade en bit järnaost som blivit lite hård, samt lite ädelost)
Savoykålen hackades i bitar och fick komma i lådan. Osten rördes samman med lite grädde och fördelades sedan över det hela ..
Sedan in i ugnen med det hela igen en liten halvtimme ... Voila, en riktigt trevlig låda :)
Med en klick Creme fraiche och lite lingon så blev det en synnerligen god måltid för stunden och många matlådor ♥

12 kommentarer:

Fjällmor sa...

oh herreminje... det där såg riktigt gott ut!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Vad roligt att vi har samma uppfattning, där med.
Många äter ju samma frukost år ut och år in, då kan man ju faktiskt njuta av samma goda mat till lunch eller middag också ;)
Tack för länken. Kram.

Maud sa...

Det där ska jag göra, det ser så gott ut och jag tycker om sånt med ost över.Kramis!

Ellinor sa...

Fjällmor, den blev förunderligt saftigt och god den här älgfärslådan och jag tror så sannerligen det berodde på Fiberhusk :)

Ellinor sa...

Hejsan Birgitta!
Nog tycker jag också så ;) Det lustiga är de kommentarer som jag fortfarande får när jag "äter middag till frukost" som de säger på jobbet.

Själva tuggar de sina smörgåsar varje morgon och reflekterar inte över att jag nog äter mera varierat än de gör :)

Bara roligt att kunna länka till dig emellanåt, jag gillar din blogg vettu ;)
Kram!

Ellinor sa...

Det var gött Maud ♥
Tobbe tycker det är väldigt roligt med Fiberhusk (typ ett malet frö som man köper på hälsokost)
Han kaller de för fiberhôska :D

Cissi sa...

Det där med att det blir många matlådor, det tror jag vad jag vill om.. Hemma hos oss hade den där formen räckt till 4 portioner, men så har jag väl kanske en sambo med en hel*etes ämnesomsättning också ;)
Ser iaf gott ut! kram!

Ellinor sa...

Hej Cecilia ♥
Jag tror så sannerligen då får ge Jesper en avmaskningskur :D

Konstigt det där med mindre kolkydrater och mera fett, vi äter mycket mindre portionsstorlekar numera.
Som du vet så äter ju jag mera än Tobbe gör, men vi fick då mat till sex portioner ur den där formen.
Det är den stora formen så du vet! :)

Vi gjorde våfflor i kväll, har inte ätit något med mjöl sedan i fjol, men två våfflor så var jag så mätt som allra helst!

Stor kram!! ♥♥♥ ps Hälsa Jesper

Cissi sa...

Jo tack, jag antog att det var den stora formen hehe.

Gott med våfflor, jag äter tre sen är jag mätt:) Så kan det ju hända att det slinker ner en till för att det är gott också, men så brukar vi ju inte äta våfflor så ofta heller!

kramelikram <3

Ellinor sa...

Våfflor är gött och man skall inte bli hysterisk med maten utan götta sig då och då :)

Kram till världens finaste Cecilia ♥

Birgitta Höglund's Mat sa...

Detsamma, Ellinor. Gillar din blogg mycket och din naturliga inställning till maten och livet. Båda ska njutas ;)
PS.Våfflorna såg så läckra ut.

Ellinor sa...

Tack ♥