Sidor

lördag 22 januari 2011

Köttsoppa ..

I går kväll påbörjade jag en köttsoppa med att steka upp kött som jag skurit i småbitar. Köttet var renskuren bringa från kalv, riktigt trevligt kokkött.
Jag tog även upp några märgben, som fick koka med köttet sedan jag hällt på vatten och tillsatt havssalt.

Grönsakerna fick bli lök, en bit vitkål, en bit rotselleri, några potatisar, pumpa, en purjolök och färsk rosmarin ..
Lök, vitkål och rotselleri fick koka med från början. Sedan tillsatte jag potatis och pumpa.
Purjolöken och den färska rosmarinen fick komma i helt på slutet, tillsammans med nymalen vitpeppar och aningens mera salt.
Med en stor klick Smetana från Valio blev det en synnerligen god måltid!
Härligt att det äntligen har kommit en produkt i Sverige som liknar den norska Rømme i smak och konsistens, såå gött! ♥

6 kommentarer:

UlricaA sa...

Mumma! skar du rent köttet från fettet innan du kokte det eller kokte du det och skar rent det sen??? slaktade en ko igår och fick en himmelens massa bringa...

Ellinor sa...

Hej Ulrica!
Nej, här skärs det inte bort något fett :) Mycket av fettet liksom smälter ner i buljongen och gör en underbar soppa!

Nu är det i och för sig stor skillnad mellan kalv och ko vad gäller bringan (och även skillnad mellan köttraserna).

Vore jag dig, så skulle jag göra nötfärs av bringan.
Man kan också koka utvalda bitar bringa och lägga den i press, ypperligt pålägg!
Istället skulle jag ta högräv eller bog till soppa av ko.

Annars är mitt kalvkött av köttrasen Charolais och det köttet är naturligt lite magrare än ex Hereford.

Och slutligen, vi gillar ju fett och feta buljonger i det här huset, fettet är en smakbärare som gör undervärk med maten!

Ha det gött!

Ellinor sa...

Glömde säga att med renskuret kött, så menar jag inte renskuret från fett, utan renskuret från ben ;)
Hundarna fick revbenen, de älskar att knapra ben :)

UlricaA sa...

Tack goa du för ditt svar!!!!!!!

Anonym sa...

Vilken mat-kick jag fick nu - imorgon blir det din köttsoppa. Kan behövas i denna kyla. Måste säga att du har en kanon bra blogg.

Ellinor sa...

Hej Anonym!
Soppa är underbar mat i kylan, lycka till med soppkoket!