Sidor

torsdag 7 oktober 2010

Äntligen lammkött!

I går åkte vi till Herrestad och hämtade hem vårt lamm som vi beställt.

Jag säger nu bara det, så jättefint lammkött!!
Vi fick hämta lammet lite tidigare än tänkt och tog med oss det ostyckat, vi ville gärna stycka själva.
Det är mycket enkelt att stycka ett lamm, det har så tydliga strukturer och grovstyckningen gick i ett nafs!
Den ena bogen och nacken fick bli fårikålkött, slagsidan blir så småningom en lammrulle. Låren blir helstekta och sadeln ska få bli små fina lammkotletter. Lammribban delades i ganska stora bitar och de ska stekas som just ribba! I Norge kallar de lammribban för pinnkött och den brukar ofta rökas innan stekningen.
Jag tänker låta den få lite marinad att götta sig i innan jag steker min... men det får bli en annan historia, för nu ligger det mesta av köttet i frysen :)

Jag har verkligen längtat länge efter att få koka en gryta med fårikål! Det enklast tänkbara man kan göra tror jag. Man bara varvar vitkål och lammkött i en gryta, kryddorna är salt och hel svartpeppar. Sedan så mycket vatten så att vattenytan ligger några centimeter i underkant. Kött och kål kommer att sjunka ihop och buljongen kommer att täcka det hela när grytan har fått koka en stund ..
Vår fårikål skall avnjutas i dag, men jag erkänner att jag smakade aldrig så lite i går. Lammkött är en njutning och fårikål är inget undantag! Om man vill så kan man koka lite potatis till, fast jag tänker äta min fårikål som den är.. Kött, vitkål och underbar buljong! Såå gött!!

6 kommentarer:

Johanna sa...

Gott med Lamm!

Ellinor sa...

Hej Johanna!
Roligt att du också tycker om lamm,
Det är något av det godaste jag vet! :)

Fjällmor sa...

ojojoj så gott

lamm är underbart!

Ellinor sa...

Hej Fjällmor!
Jag ska lova dig att fårikålen smakade gott! Jag ser redan fram emot lammstek, som vi ska ha nästa helg ♥
Kram!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Så gott det ser ut. Lamm är en favorit även här, så under Turkietresan kommer det nog att dyka upp en hel del av den varan.
Ha en riktigt härlig höst, vi ses i bloggosfären.
Kramar från Jämtland

Ellinor sa...

Hej Birgitta!
Ja, jag känner mig nöjd som en liten hamster nu när jag har lammkött i frysen!:)

Det skall bli trevligt att få följa med dig till Turkiet en sväng, önskar er en fin vistelse där :)

Kram!