Sidor

lördag 9 januari 2010

Osso buco ...

I dag har vi ätit den underbaraste Osso buco :)

Jag började redan i går, med att skära två bogskivor av kalv i passande stora bitar ...


Sedan fick de bryna sig i min gjutjärnspanna i rikligt med smör  ... 


Innan de fick komma över i min emaljerade gjutjärnspanna ..  


På med vattnet som kokats ur panna nummer ett... samt några deciliter vitt vin och några teskedar buljongpulver från hälsokost ... Lagerblad, en blandning av svart och vit hel peppar.. samt en lök i tunna klyftor ... Sedan fick det småkoka riktigt länge...

Idag skar jag en liten sellerirot och en purjolök i lagom stora bitar .. de fick fräsa i lite smör i en traktörpanna ... sedan fick en halv gul och en halv röd paprika i bitar komma med ..

Då grönsakerna börjat bli mjuka, hällde jag på aningens lite vatten och en nypa flingsalt .. koka fem minuter och sedan ner i grytan till kalvköttet ...
Märgen i rörbenen gröpades ur och vispades ut i buljongen ... sååå gött! Ingen redning fick förstöra denna underbara buljong som blivit ... den smakade bara himmelskt gött!

Strax innan servering toppade jag det hela med en Gremolata...  Hackad persilja, rivet citronskal samt en riven vitlöksklyfta ...

Underbara dofter och smaker denna eftermiddag ...
Ur djupa tallrikar åt vi denna ljuvliga maträtt ... den som inte avnjutit buljong av detta slag ... den har missat något stort i smakupplevelse!
Vi är numera i en salig buljongkoma :)

8 kommentarer:

Trillian sa...

Låter supergott och det ser också underbart gott ut. Tänk om man var hälften så duktig som dig.

Maud sa...

Hej Ellinor! Det där är så himla gott och mustigt. Jag har än inte sett den styckningen i en affär. Min styckare jag hade för några år sen hade aldrig gjort det. Jag lärde honom, sen gjorde han det alltid och han tyckte det var så gott.
Kram Maud

Ellinor ... sa...

Hej Trillian!
Jag kan lova att det var jättegott med Osso buco:)
Annars känner jag mig inte särskilt duktig .. det har bara gått som på räls det senaste året att byta vanor .. det är ju på ett vis enklare när nya vanorna är så välsmakande ... och får en att må så gott inte minst!

God fortsättning till dig och dina!

Ellinor ... sa...

Hejsan Maud!
Nej, kött med ben försvann väl runt galna ko sjukan tiderna ..

De flesta nu för tiden verkar vilja ha köttet styckat utan ben.. konstigt egentligen.
Vi hade en ny styckare i år (ja, alltså ny privat så att säga.. han är ju med och styckar på älgjakten)
Jag blev otroligt avundsjuk på hans fina bandsåg.. en sån vill jag ha!!
Hur det nu än är, så ska man ha god tid för att stycka en halv oxe med yxa och handsåg. Det är skönt att ha en slaktare som gör grovjobbet;)

Fjällmor sa...

Osso bucco är en favorit hos oss ckså.

Här är min variant:

http://web.mac.com/fjallmor/Webbplats/Blogg/Poster/2009/3/18_Osso_Buco_-_Lappland_Style.html

Idag blir det chili av ren. Inte dumt det heller ;-)

Vad bra det går för er!
Hejaheja!

/Fjällmor

Henriette sa...

Hvor ser det dejligt ud :)
Desværre kan min datter bedst lide hakket kød og bøf- gammeldags simremad er ikke et hit
Tak for dine kommentarer

Ellinor ... sa...

Hejsan Fjällmor!
Jag skall in och kolla din länk snarast;)
Du skall bara veta hur avundsjuk jag är på ert goa renkött!

Kram //Ellinoran ;)

Ellinor ... sa...

Hej Henriette!
Jo, det är lite svårare med ungdomar i huset.. de är petiga i en viss ålder ..
Våra har blivit såpass stora, så det går att få dem att smaka på vissa sorter iallafall ;)

Kram!