Sidor

fredag 1 januari 2010

Nyårsmiddag!


Traditionen bjuder kalkon på nyårsafton! Man tager en kalkon ..

På med salt och peppar och aningens rosmarin .. några skivor smör .. och inuti stoppade jag in en halv lök i skivor, ett halvt äpple i klyftor, samt några russin ..  
Kalkonen stektes först en halvtimme på 220°c ,, innan den vändes och ugnen ställdes på 175°c .. (beräkna ca en halv timmes stektid per kg ..)

Medan kalkonen stektes, gjordes fond av hals, hjärta och lever .. det fick fräsa lite med en halv lök, några russin och en klick smör .. innan vatten hälldes på och det hela fick koka lika länge som kalkonen stod i ugnen ..


Då kalkonen kommit i ugnen och fonden till såsen började sjuda .. så fixade jag till en rödkålsallad med dressing av olivolja och vitvinsvinäger, lite salt och peppar .. 

När sedan kalkonen stekt färdigt lyftes den ur pannan och fick vila ..  medan fonden hälldes i pannan och fick med sig smakämnena därefrån.. innan allt silades tillbaka i kastrullen, fick en god skvätt grädde i .. och räddes med lite skrädmjöl

Haricot verts kokades hastigt upp, fick sjuda lite innan vattnet hälldes av.. bönorna fick komma på serveringsfat och fick sällskap av lite smör som smälte ner och gav versen sälta och glans .. Några körsbärstomater var vackra runtom ..


Kalkonen smakade jättegott ... såsen var himmelsk .. rödkålen hade precis börjat få den där goda syrliga vinägersmaken .. och haricot vertsens smak förhöjdes av den där lilla smörklicken som fått smälta.. ja, till och med tomaterna var fiffigt röda och välsmakande:)

Efterrätten ... ja, det orkade vi ingen .. men ett par goda koppar kaffe blev det under kvällen .. En lugn nyårsafton i tvåsamhet blev det .. och således en fridsam historia i avslappnad klädsel .. Välkommen, år 2010 ...

4 kommentarer:

Maud sa...

Avslappnad klädsel betyder väl myskläder? Ja det var gött att slippa klä upp sig och bara sitta och slappa själv.Hoppas att ni får ett bra nytt år framgent. Vi gör väl vårt bästa att det ska bli så.
Kram ifrån höghusa.

Ellinor ... sa...

Haha, ja det är något åt det hållet, ett par byxor med stretch som jag inte har kunnat ha på ett tag.. nu sitter de fint:)
Visst ska vi se till att få ett fint 2010, så gott vi bara kan:)

God fortsättning min vän!!

Birgitta Höglund's Mat sa...

Oj vilket Gott nytt ni fick. Kalkon är en läcker fågel.
Här blev det röding och hallonfromage. Tack för inspirationen till desserten ;)

Jag och kära Mor firade i gammaldags stil. Mycket tack vare att Comhems nät slogs ut av ett strömavbrott, så varken TV, telefon eller bredband fungerade. Så det blev radions P2, för ström hade vi.
Det gav upphov till en nygammal tradition. Hädanefter blir det radio vid tolvslaget.
God fortsättning på nya året.

Ellinor ... sa...

Röding är inte fy skam! Hallonfromage lät jättegott det med :)
Kalkon är något som vi verkligen gillar, det är till skillnad från kyckling, en fågel med mycket smak!

Jag har minnen från jag var lillflicka att vi lyssnade mycket på radio, det var både barnprogram och radioteater:)
Jag är fortfarande en stor vän av radio och lyssnar ofta på en norsk kanal:)
Ha en riktigt god fortsättning på 2010!